От х:

Днес в x:

Фермата с 6-те крака с ново генетично чудо

Теленцето с 6 крака направи прочута фермата на Драгомир Драгов

Симеоновградска ферма, крава от която се прочу като доби теле с 6 крака през 2012-та година, отново изуми хора от региона и ветеринари след като регистрира ново генетично чудо. Завчера многодетната крава Тонка добила три телета наведнъж. Това е изключително рядко явление при кравите, които обикновено раждат само по едно теленце. В 2% от случаите раждат по две, а само в 0.05 % имат по три рожби. В 90 % от случаите обаче другите не оцеляват. Сега обаче малките се чувстват добре, вече са се изправили, бозаят и въобще показват всички признаци на нормално развитие. Рожбите са 2 мъжки и 1 женско, само по себе си също рядка комбинация. Многодетната им майка била купена за разплод преди няколко месеца от село Манолско Конаре Пловдивско.

Любопитното е че това се случва във фермата на симеоновградчанина Драгомир Драгов, който гледа животни от повече от 10 години. За този период всичко било нормално, но на 7-ми юни 2012-та година една от кравите на Драго родила теленце със 6 крака. Единият паднал веднага след раждането, но другият бил добре оформен и се запазил. Той излизал от бута, бил с дължина 30 сантиметра, с копитце и нокът. Но именно допълнителния крак спънал фатално хайванчето, което така и не могло да се изправи, дори за да бозае. Нормално телетата стават на крака на 40-тата минута, обясниха ветеринари. Мозъкът на животинките обаче не бил настроен да координира повече от 4 крака. За да не се мъчи я заклали. Оттогава обаче съселяните го кодошат за "фермата с 6-те крака" и чакат нови чудеса от нея. Дочакаха ги. 

Генни изследвания в българските ферми не се правят. Във фермата на Драго, както и в повечето в страната, не се отглеждат чистокръвни говеда, а такива от смесен произход. Породата обаче едва ли е причината за аномалията, смятат животинските лекари. Както и при хората, такива неща „се случвали“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини