От х:

Днес в x:

Кмет награди куче-адаш, кон скочи в талига

Лисков вдигна петица за името си, после награди най-малкия участник

Куче от най-малката порода в света – едногодишно чихуахуа спечели наградата на киноложката изложба на днешния пролетен празник в Харманли. Неоспоримото предимство на дребосъка пред конкуренцията се оказа името му. Мъникът бе гушнат от собственика си – 4-годишния Алекс Йорданов, наредил се заедно с останалите претенденти пред журито.

“Я кажи как се казва кучето?”, провикна се от масата на журито Донко Трендафилов.

“Мишо”, отвърна Алекс.

“А на кого е кръстено?”

“На кмета”, отвърна чистосърдечно малкият. Кметът на Харманли Михаил Лисков прие с усмивка откровението на най-малкия участник с неговото най-малко куче. И вдигна табелка с петица, най-високата оценка.

“Миналата година имаше куче Бойко. Тогава кметът показа единица. Щото нямаше табелка с нула”, обясни Донко Трендафилов по микрофона.

Така кучето с кметското име се превърна в безапелационен победител в киноложката изложба, която, по обяснението на Донко Трендафилов, “не е за кино, а за кучета”.

Тя бе само прелюдия към последвалите атрактивни дисциплини – надпревара за най-нагизден кон, после надбягване с двуколки, а накрая – езда.

Повечето от състезателите бяха мургави обитатели на циганската махала в Харманли. Надпреварата с двуколки бе малко условна, тъй като всъщност имаше само една двуколка. Останалите бяха четириколки, по-просто казано – най-обикновени каруци. Собствениците на някои от тях ги бяха овързали с въжета, за да не се разпадне ППС-то по време на препускането по трасето.

Още на втората обиколка за малко да стане сериозен сакатлък, след като амбициозен кочияш засече конкурента си и конят на последния буквално скочи в талигата му. За щастие животното не си бе счупило нищо, след кратко окопитване отново се включи в надпреварата и дори спечели първото място.

За съжаление, тази година харманлийци не бяха предвидили една традиционна за предишни купони атракция – най-бързо крадене на дърва. В тази надпревара сръчни екипажи на цигански талиги трябваше за време да натоварят каруците с определено количество метровки, да ги откарат на известно разстояние и да разтоварят. Демонстираната екипност и ловкост в предишни години наистина въодушевяваше публиката. А и наградата си я биваше – самите дърва.

Тази година обаче атракцията не беше в програмата. “Заради вестниците”, обясни Донко Трендафилов. “Бяха написали “Цигани крадат дърва, кметът ръкопляска”. И кметът рече повече да го правим”.

Тодор Кръшков

Алекс с кучето Мишо
Инцидент, койта за малко не осакати единия от конете
Конят обаче се изправи на крака и спечели състезанието
Сред по-малките четириноги имаше некои недоразумения

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини