От х:

Днес в x:

Убиват хасковски магазинчета с фалшиви фактури и брутални глоби

ЕТ Ванци Иванов показва списък на стотици фактури, които не е виждал. За което има глоба от 65 хиляди лева


Десетки хасковски магазинчета са сложени под гилотината от недобросъвестни практики при доставката и отчитането на стоки и оборот, а в ролята на екзекутор се явява държавата, която налага брутални и напълно неплатими глоби на търговците. Много квартални бакалии вече са с актове за 100, 150, че и 200 хиляди лева заради липса на фактури и респективно укриване на данъци. Заключенията на ревизорите от НАП са, че магазинчетата са продавали стоки, но без фактури и съответно укриват ДДС. А че трябва да има такива стоки, заключават от представяните им данъчни документи от складове и доставчици – най-вече за цигари, алкохол и безалкохолни, както и сладкарски изделия. Те са изписвали стока за десетки хиляди левове, която се губи именно в магазинчетата. Точно те пък дължат ДДС-то, изтеглено от доставчиците. И съответно стават виновни пред държавата.

Гледната точка на бакалиите представя комитет от 17 хасковски ЕТ, които твърдят, че в тяхното положение са поне още 200 обекта от областта. Тяхната истина е, че те не са виждали ни фактури, ни стока. Даже не подозирали за тях, до ревизиите. И посочват, че на мнозинството от представените от складовете фактури за уж доставена стока, липсва подпис на получателя. Но това, както се оказва, не е проблем, защото според закона дори такава фактура била валиден данъчен документ.
„Излиза, че трябва да съм изхвърляла стотици фактури, при условие, че всяка ревизия ще отчете липсата им”, твърди собственичката на единственото ЕООД, замесено в схемата - Галя Айвазова. В същата ситуация са и дошлите от солидарност собствениците на хасковските ЕТ „Нели“, ЕТ „Живко Каратанчев“, ЕТ „Венци Иванов“, ЕТ „Дита-Таня Михова“ и много други. Всички са с глоби между 50 и 100 хиляди лева за укрити доходи от стока, която твърдят, че не са получавали. Особено куриозен е случаят с Димитър Михов от „Дита”. Актовете му са начислени и за павилиона до АГО /за закуски/, който отдавна вече не работел. Камо ли пък да е продал цигари за 78 хиляди лева, както е посочено във фактури на доставчици за периода 2008-2009 година. Други пък научили, че са продавали стока, за която въобще не подозират, че съществува на хасковския пазар - като хляб с мак „Кайзер”, изписан като доставен от местен хлебозавод.

„Показаха ми протокол, според който на 31.12 2010 година аз съм зареждала три пъти, през два часа, безалкохолно и алкохол от една димитровградска фирма. Първия път съм „купила” стока за 1364 лв, малко по-късно - за още 2040 лв. и накрая, точно преди Новата година, за още 1977 лв. 5 400 безалкохолни за ден, това е наличността на склад. Аз да не продавам само тях”, чуди се едно от ЕТ-тата, докато гледа невярващо документите. От тази справка може да излиза, че Галя Айвазова продава само швепс и коли, но пък според голяма компания за цигари /или по-точно нейният дистрибутор в Хасково/, тя трябва да продава единствено цигари. Друга поредица от фактури описва, че малкият хранителен магазин до Изчислителния център е заредил само за 1 месец / 28-дневният февруари/ 46 пъти цигари на обща стойност 6503 лв. И това за капанче с 10-12 хиляди месечен оборот. Този февруари явно пазаруващите при Айвазова не са яли хляб, салам, сирене, а само папироси, при това в количества, които може да засрамят и търговците на Република. Кварталът се счита за едно от най-големите депа за контрабандни цигари в страната, които хем са по-евтини и съответно по-лесни за продажба.

Разбира се, нито една от фактурите за тези доставки не е при търговеца. Както ги няма и фактурите за близо 4000 лв. сладкиши, заредени в началото на 2010-та от фирма за световно известна марка шоколади.

За държавата е лесно, коментират търговците, веднага ще каже, че продаваме на тъмно, в сивия сектор сме и ще ни направи виновни. Обаче тези, които издават фалшиви фактури не са. Защото са големи. ЕТ-тата са малки и ненапразно само те са начукани с нередовни фактури, извън наистина единичния пример като ЕООД-то на Галя Айвазова. А че фактурите са повече от съмнителни, илюстрират прости примери. ”До 2009 година бях ЕТ „Гала“. После излезе закон, че трябва да сме регистрирани по ДДС, за да продаваме цигари, и станах „Руми-Марков“ ЕООД. Куриозното е, че сега ме гонят за фактура, издадена на „Руми“ с булстад на „Гала“ от 2008 година. Тогава даже нямах идея да откривам нова фирма. Същото упражнение се вижда и във фактура от 2006-та - пак на „Руми“ /3 години преди регистрацията й/ и пак с булстад на „Гала“ /вече закрита/. Имало и други безумия. Според колеги на Айвазова много фактури са с фалшифицирани подписи. Няколко получатели били с подозрително еднакъв подпис подпис, но това явно не направило никакво впечатление на данъчните, които ги възприели за редовни.

Излиза, че всяко ЕТ може да се окаже налазено с фактури като куче с бълхи, за каквато и да е стока, за която даже не подозира, че му е доставена. Научава за нея само при ревизия. И при получаване на акта с глобите. Които пък са с такива еквиваленти, че не просто унищожават дребния бизнес, а и човешките животи зад него. В случая с Галя Айвазова, дължимите 148 хиляди лева от два акта са повече от парите, които би събрала от продажбата на жилището си, колата и самия магазин.
Подобна развръзка е като убийство, а за да я изпреварят, някои търговци стигнали до самоубийство. „И да се гръмна обаче, дълговете ще се прехвърлят на децата ми, които трябва да останат на улицата“, коментира покрусен Михов. От стреса и нервите негови колеги вече са получили диабет и психически разстройства.
„Съсипаха ни. Разболяха хората, едно семейство на колеги се разведе. Искат да ни унищожат, за да си разиграват големите коня”, твърдят местните ЕТ. Не се притесняват да ги цитират и снимат, защото няма какво да губят. Искат да предупредят другите си събратя „Еднолични”, а надеждата им е само в съда. Иначе са сезирали всички налични институции - местни депутати, Министерския съвет, вицепрезидента Маргарита Попова, омбудсмана на Републиката и всяка институция, за която може да се сетите в България. Те препращат горещия картоф по компетентност - в съда.
Делата са заведени административния съд в Пловдив, други вече са на ниво ВАС. Притеснителното за търговците е, че по един и същ казус Темида се произнася различно - повечето глоби наистина са паднали, но някои са потвърдени.
„Има десетки, може би стотици казуси като този на територията на НАП Пловдив”, коментира пловдивския адвокат на доста от ужилените хасковлии Иван Йовчев. По думите му всеки казус е специфичен, но като цяло повечето от глобите наистина се отхвърлят от съда. Заради пропуските. „Обърнете внимание, че много от фактурите, представени от доставчиците, са с гриф „оригинал”, който по закон трябва да е в търговеца”, посочва Йовчев, докато в името на читателите опитва да говори без тежката юридическа терминология. Според него големия пропуск на другата страна, е че са представяли само фактури, а макар и валиден данъчен документ, това не е достатъчно. Трябва да е доказано наличието на заявка, собственоръчно подписана от търговеца, както и че те /търговците/ наистина са работели с въпросната фирма в точно този период. Но макар че защитава интересите на дребните търговци, Йовчев признава, че някои може да изгорят, понеже в „90% съдът може да реши еднакво по един и същ казус, но в 10 % може да реши нещо друго”. Глобално погледнато, 10 %, разбира се, не е много. За тези хасковлии, които са сред 10-те обаче, загубата е 100 % . На всичко, включително и на живота им. Или поне на този, който са живели в България.

П.П. След известно забавяне Haskovo.net взе становището на НАП-Пловдив по проблема. От данъчното допуснаха, че може да има и казуси с нередовни фактури, но иначе бяха пределно кратки в коментара си: Закона за счетоводството позволява данъчна фактура без подпис на получателя. Ако според жалващите се има проблем, редно е да се обърнат към прокуратурата и съда, които са компетентни да разрешат спора.

Г. Христов

Таня Айвазова е глобена със 150 хиляди, защото според признатите фактури продава месечно цигари за 6500 лв и безалкохолни за 5 500 лв на ...ден
Според данъчните квартални бакалии 3 на 3 продават цигари и алкохол с оборотите на склад
В действителност на ден отиват най-много по стек-два
Но павилиона за закуски на Дита излиза, че е продал цигари за 80 хиляди на година
Именно с цигари са "заредени" и останалите ЕТ-та
Според жалващите се, в тяхното положение са близо 200 ЕТ в областта
И всички са с огромни глоби: ЕТ на Златко Тянков е с 46 хиляди
...това на Живко Каратанчев със 100 хиляди
Фактурите са за хиляди левове-глобите-също
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Поли
    56 -3
    14:39, 21 мар 2015
    Толкова да са нагли и безочливи, че навързаха по тази схема десетки, може би стотици дребни търговци.
Последни новини