От х:

Днес в x:

Езиковата отново №1 в България в „Образование на бъдещето“

снимки : "Дарби" и личен архив

Учителският тандем Красимира Кънева и Димитър Енчев, преподаватели по английски език в ГПЧЕ „ Проф. Д-р Ас. Златаров“ в Хасково, успяха за четвърта поредна година да изведат отбора на гимназията до първото място в Националната викторина на английски език „Образование на бъдещето“.

Хасковската езикова гимназия участва в състезанието за 8-ми път. При участията си досега отборите имат завоювани 5 победи, от които четири последователни в последните години - факти, които правят гимназията абсолютен лидер в състезанието през годините.

Финалната надпревара в тазгодишното издание, организирано от Фондация „Дарби”, с подкрепата на Националния дворец на децата и с генералното спонсорство на UCLAN University, UK, се проведе вчера.

Това е единственото кариерно състезание за гимназисти в страната, включено в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Във викторината тази година участие взеха 28 училища от 24 града на България или общо 112 ученици и над 800 души публика.

Привечер в петък квартетът десетокласници от Хасково: Деница Ченголова, Константина Костова, Милена Дицова и Джансел Йълмаз се върнаха не само с победата, но и като единственият отбор измежду 7, минали първия етап на състезанието - лексикално-граматичния тест, без нито една грешка.

По време на втория кръг състезателите презентираха образователна система на една от 8 страни в Европа, избрана чрез жребий, и в частност един университет от представената държава. Отборът на Хасково презентира UCLAN university.

По време на третия кръг отборите отговаряха на въпроси, свързани с професиите, и показаха доколко са вече кариерно ориентирани на този етап от обучението си.

Сред членовете на журито и като основен оценител на езиковата точност на отборите, се включи и Пол Роу - директор на Института по международно академично бизнес развитие в UCLAN university.

На второ място в състезанието след отбора на хасковската Езикова, остана СОУ „Св. св Кирил и Методий” - Велинград, а на трето 2АЕГ „Т. Джеферсън” - София.

Голямата награда на победителите от Хасково от UCLAN university, Великобритания е 2-седмичен безплатен езиков курс и осигурен престой в университета, както и покана за посещение на Американски университет у нас.

Фондация „Дарби” раздаде още много други награди в подкрепа на младите хора на България и тяхното развитие. ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” - Хасково получи безплатно посещение на Холандия и HZ University of Applied Sciences, осигурено от университета.

Хасковската великолепна четворка спечели и виртуалното състезание за „най-добрият отбор” като техният представителен клип събра най-много харесвания в интернет.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини