От х:

Днес в x:

4 °C

Тийнейджъри: Не допускай гаджето до профила си във Фейсбук

,„Брак по любов или по договаряне?“ Това е една от темите, обсъждана в младежкия форум, създаден във Фейсбук в рамките на проекта на Сдружение „ Шанс и закрила“ „ Толерантност и равнопоставеност“.

Ръководителите на проекта избират обсъждането да се проведе във Фейсбук като място, където младите хора днес прекарват голяма част от времето си, разказа ръководителят на младежките дейности по проекта Илияна Тотева.

Първоначалната резервираност дали форумът ще се получи така, че да донесе конкретни резултати, бързо изчезват, тъй като темите буквално започват да валят. Включват се хора на възраст от 15 до 57 години.

Младите сами поставят въпроси, по които биха искали да кажат своето и да чуят мнението на връстниците си.

Една от най-дискутираните теми е именно любовта, но най-обсъждания въпрос е „Брак по любов или брак по договаряне?“. Резултатите - в романтичната възраст, в която се намират 13-19 годишните, повечето от тях са категорични: ако е брак, да е по любов. В същото време младежите обаче споделят и другата страна -различна от исканото, осъзнатото по темата. А то е, че не така се получава непременно в действителността - в нея договарянето повече върши работа.

Форумът в социалната мрежа е само следствие на по-сериозната работа по проекта, финансиран с близо 34 000 евро. Той е обхванал 240 младежи от Хасково, Любимец и Свиленград. Те са от различни социални групи - сред тях има сираци, роми и ученици от масовите училища.

Целта е да бъде създаден механизъм, чрез който младите хора да се научат да определят коя връзка е полезна за тях и кога тя се превръща в риск, посочи ръководителят на проекта и председател на УС на Сдружение “Шанс и закрила“ Малина Славова. Друг търсен ефект е да се насърчи толерантността и равнопоставеността между подрастващите по полов признак, както и да се намали рискът младежите да станат насилници или жертви на домашно насилие.

Тренингите са проведени в 12 образователни институции по време на 2-те години на проекта. В образователните сесии освен обучител са участвали като ментори и младежи, обучени по проекта.

Въпреки че резултатите все още не са анализирани изцяло, на първо четене сме доволни от тях, коментира ръководителят на разработката.

Промените, настъпили в нагласите им към края на проекта спрямо началото, е показателно за смисъла от подобни обучения, смята и Илияна Тотева. Като пример тя посочи въпроса дали е приемливо партньорът да преглежда входящите обаждания, дали да има достъп до профила ти във Фейсбук. Отначало много от младите хора са смятали, че даването на достъп до личните контакти е признак на доверие и е нещо нормално. В края на програмата обаче при попълването на анкетният лист се оказва, че много от младите са сменили разбиранията си по темата. Повечето от тях вече приемат, че не е редно, дори да имат доверие на партньора си, да му дават достъп до тези лични данни, защото не се знае как ще се развие връзката им.

По друга от темите - в началото младите хора са приемали, че когато партньорът им звъни непрекъснато по телефона, иска да има непрекъснат контакт, това е нормално и е възприето от тях като израз на любов. В края на проекта, при оценката на резултатите става ясно, че все по-малко от тийнеджърите вече смятат тези действия на партньора за приемливи и са категорични, че те по-скоро показват обсебване, опит за контрол в отношенията, че по подобен начин постъпват тези, които не са сигурни във връзката си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини