От х:

Днес в x:

Вдигат 20 kV от земята, 20 далекопроводи счупени като кибритени клечки

Тежка техника вдигаше паднал стълб в Стамболово

Екипи на ЕВН и наетата от тях строителна фирма вдигаха днес по спешност скършен стоманени стълб за ток с високо напрежение в стамболовска община. Дейността не можела да чака, понеже скъсаните 20 киловолтови кабели се стелели на земята и можели да направят беля, след като вчера стълба рухнал на пътя между селата Голям извор и Лясковец. Отделно, спряло захранването към близката помпена станция, за която били закачени мнозинството села в Стамболовско, барабар с общинския център. И разбира се няколко села останали без ток. Затова кал не кал, от Енергото влезли в нивата където бил пречупения стълб. Но не могли да излязат. Тежката техника затънала в размекнатата почва и се наложило да се вика още по-тежка за да я изкара. Накрая от ЕВН наели хасковската строителна фирма Монолит с чийто огромен кран днес се поставяше нов стоманен стълб. Старият бе извит като фиде и лежеше захвърлен край пътя за Долно Ботево.

„Връзката е временна колкото да пуснем ток и вода за хората, после ще мислим правенето на чисто нов стълб“, изясни началникът на група 3 към КЕЦ Харманли Иван Казаков.

Това далеч не била първата подобна авария в региона-по време на бедствието повече от 20 далекопровода само в Стамболово и Харманли били счупени като кибритени клечки. Към тях съответно били вързани десетки села, които угаснали, някои за дни наред. За последната седмица ремонтните екипи на ЕВН работили по 12-14 часа на ден без почивка. „Снегът бе много мокър и тежък. Значително превишаваше издръжливостта на оборудването“ разясни Казаков. След 3 дни непрекъснат валеж поддавали или кабелите или самия стълб повличан от тежките жици.

Енергото не спести благодарностите си към всички жители от община Стамболово, които на равна нога с ремонтните екипи помагали за възстановяването на захранването. Особено на сформираната група доброволци от село Долно Черковище, които с лопати и подръчни материали разчиствали местата на авариралите трасета. Без ток към момента са Бял кладенец, Кладенец, Пътниково и Светослав, като първите две села ще светнат до довечера. Последните обаче били вързани към трасетата на Кърджали и оттам трябвало да си оправят проблемите. Водоподаването остава нарушено в още няколко села. Това откровено вбеси кметът на общината Маджит Мандаджъ, който се закани от тази година да изоре пътека до министерства с европрограми, но от следващата година да намери пари за да мине Стамболово изцяло на гравитачна вода. Помпените станции били към Хасково и не стига че аварирали често, ами и оскъпявали водата. А собствени водоизточници, при това на каптажи, Стамболово имало бол.

Г.Христов

Наложило се да се наеме строителна фирма, защото техниката на ЕВН затънала
Далекопроводът бил прекършен близо до основата
Стоманените подпори бяха извити като фиде
Новият стълб бе поставе бързо, връзването ще продължава до вечерта
Иван Казаков съобщи че хората му работят по 12-14 часа от седмица насам
Пресъхналата помпена станция вбеси кметът на Стамболово Маджит Мандаджъ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини