От х:

Днес в x:

9 °C

Титан сдава боклука на Титан, но Хасково

Пак Титан, но Хасково, ще поеме боклука на областния град

Титан АС се отказва от боклука на Хасково и сваля ангажиментите си от събирането и извозването му след понеделник. Негов наследник се очаква да бъде Консорциум Титан Хасково намиращ се в Северната индустриална зона на града. Поне към тази фирма е отправена поканата на кмета на общината Георги Иванов да замести спешно отказващите се боклукджии. Наемането на нова фирма няма да стане по процедурите на Закона за обществените поръчки, а чрез директно договаряне. Тази възможност дава чл. 90-ти ал. 1 от ЗОП касаеща „ възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства”. Спирането на сметосъбирането и сметоизвозването неминуемо ще доведе до заплаха за общественото здраве, както и до влошаване на екологичната обстановка в град Хасково, пишат в мотивите си от общината до Комисията за защита на конкуренцията. Комисията контролира спазването на Закона за обществените поръчки.

Класическият търг по ЗОП предвижда един по-продължителен срок, плюс законов период за обжалване на избора на изпълнител, което е видно, че няма как да се извърши в оставащите 5 дни. Затова общината отправя спешна покана до консорциума да се яви на преговори за възлагане на дейността. Обявлението до КЗК е от 10-ти март, а преговорите и евентуален нов договор трябва да станат факт до понеделник, понеже от 17-ти, настоящата сметопочистваща фирма Титан АС няма никакви договорни ангажименти да продължи с чистенето на хасковския боклук.

Съвпадението на имена на фирми е напълно случайно. Няма нищо общо между Титан АС и приемника Титан Хасково, зарече се регионалния координатор на настоящия чистник Яна Маринова. Според нея става дума за „приемственост”, но тя не е юридическа. Запознати в този бизнес обаче твърдят, че практиката не е нова-понякога Титан има интерес чистенето на едно населено място да се извършва от друго дъщерно дружество на фирмата. Така например преди няколко години Титан се оттегли от чистенето на хасковските села за да го поеме „Нелсън” Стара Загора, която е друга фирма на Титан-ите. Подобно е положението сега в София, където въпреки законовото ограничение една фирма да не чисти повече от три района на столицата, дъщерните дружества на Титан са кандидатствали за цели 6 района, като в някои са единствен кандидат. Според г-жа Маринова обаче подобна врътка не става в Хасково и нейните хора наистина се оттеглят.

Ровенето зад името „Титан Хасково” разкрива че в консорциума участват две познати фирми от сметопочистването на столицата-Директ ует и Заубермахер България. Досега те не са стъпвали на хасковския пазар.

Що се отнася до настоящите служители на Титан, оказа се че те не са получавали никакво предизвестие, че дейността на фирмата им в Хасково се преустановява. Хората се опасяват че ще бъдат съкратени без да им се изплатят дължимите трудови възнаграждения. Въпреки твърденията на Яна Маринова, че забавянето е само в рамките на 10-на дни, много работници на фирмата твърдят, че имат да получават заплати от предишни месеци и ситуацията напомня на тази във Видин. Там бивши служители на Титан стачкуват за неизплатени заплати. Ако новия чистник Титан Хасково не прояви интерес към кадрите на предшественика си, това означава че 150 души ще останат без работа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини