От х:

Днес в x:

Титан сдава боклука на Титан, но Хасково

Пак Титан, но Хасково, ще поеме боклука на областния град

Титан АС се отказва от боклука на Хасково и сваля ангажиментите си от събирането и извозването му след понеделник. Негов наследник се очаква да бъде Консорциум Титан Хасково намиращ се в Северната индустриална зона на града. Поне към тази фирма е отправена поканата на кмета на общината Георги Иванов да замести спешно отказващите се боклукджии. Наемането на нова фирма няма да стане по процедурите на Закона за обществените поръчки, а чрез директно договаряне. Тази възможност дава чл. 90-ти ал. 1 от ЗОП касаеща „ възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства”. Спирането на сметосъбирането и сметоизвозването неминуемо ще доведе до заплаха за общественото здраве, както и до влошаване на екологичната обстановка в град Хасково, пишат в мотивите си от общината до Комисията за защита на конкуренцията. Комисията контролира спазването на Закона за обществените поръчки.

Класическият търг по ЗОП предвижда един по-продължителен срок, плюс законов период за обжалване на избора на изпълнител, което е видно, че няма как да се извърши в оставащите 5 дни. Затова общината отправя спешна покана до консорциума да се яви на преговори за възлагане на дейността. Обявлението до КЗК е от 10-ти март, а преговорите и евентуален нов договор трябва да станат факт до понеделник, понеже от 17-ти, настоящата сметопочистваща фирма Титан АС няма никакви договорни ангажименти да продължи с чистенето на хасковския боклук.

Съвпадението на имена на фирми е напълно случайно. Няма нищо общо между Титан АС и приемника Титан Хасково, зарече се регионалния координатор на настоящия чистник Яна Маринова. Според нея става дума за „приемственост”, но тя не е юридическа. Запознати в този бизнес обаче твърдят, че практиката не е нова-понякога Титан има интерес чистенето на едно населено място да се извършва от друго дъщерно дружество на фирмата. Така например преди няколко години Титан се оттегли от чистенето на хасковските села за да го поеме „Нелсън” Стара Загора, която е друга фирма на Титан-ите. Подобно е положението сега в София, където въпреки законовото ограничение една фирма да не чисти повече от три района на столицата, дъщерните дружества на Титан са кандидатствали за цели 6 района, като в някои са единствен кандидат. Според г-жа Маринова обаче подобна врътка не става в Хасково и нейните хора наистина се оттеглят.

Ровенето зад името „Титан Хасково” разкрива че в консорциума участват две познати фирми от сметопочистването на столицата-Директ ует и Заубермахер България. Досега те не са стъпвали на хасковския пазар.

Що се отнася до настоящите служители на Титан, оказа се че те не са получавали никакво предизвестие, че дейността на фирмата им в Хасково се преустановява. Хората се опасяват че ще бъдат съкратени без да им се изплатят дължимите трудови възнаграждения. Въпреки твърденията на Яна Маринова, че забавянето е само в рамките на 10-на дни, много работници на фирмата твърдят, че имат да получават заплати от предишни месеци и ситуацията напомня на тази във Видин. Там бивши служители на Титан стачкуват за неизплатени заплати. Ако новия чистник Титан Хасково не прояви интерес към кадрите на предшественика си, това означава че 150 души ще останат без работа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини