От х:

Днес в x:

Полусрутен склад дебне жертви край пътя Хасково-Димитровград

Новостроящо се, но вече полуразрушено хале в м."Горния кър", може да се превърне в жива клопка за любопитни или недобросъвестни граждани.

Срутената на 2/3 постройка се набива на очи отдалече по едно от най-оживените трасета-пътя Хасково -Димитровград.

По сигнал на читатели на haskovo.net направихме проверка на място.

От информационната табела, лепната на един от останалите здрави прозорци става ясно, че обектът е частен. Строежът на халето има всички разрешителни книжа. Изграждането ме у започнало на 2 октомври, миналата година. Предназначението му е - бъдещ склад за безалкохолни и пакетирани храни. Възложител на строежа е хасковското ЕООД “Мик“, а строител е „ГЕМЕГ“ ЕООД-Димитровград. Според наша информация складът е на стойност около 300 000 лв, реално той е трябвало да заработи на 31-ви март.

Вместо това обаче, 18 дни преди пусковия му срок, гледката на място е меко казана ужасяваща.

На пръв поглед човек може да се заблуди, че падналата постройка е поддала под напора на снежното бедствие тези дни. Според наши източници обаче това не е така. Срутването е станало на 7-ми срещу 8-ми март. Грешката е конструктивна, е мнението на специалисти. Според разяснението на строителни инженери, подобни конструкции са разчетени с нормативно износване от порядъка на 170-180 кг. на кв. м. Простичките сметки показват, че за да падне под напора на снега, на квадрат върху конструкцията трябва да е имало по около 2,5 м.сняг.

В крайна сметка загубите за инвеститора са очевидни, тове е лошо. По -лошото е обаче, че обектът е действително опасен и според специалистите е възможно ново срутване откъм останалата му засега здрава част. От всички краища на сградата висят окъртени алуминиеви профили, чиито остри части заплашително дебнат от поне 5 м. височина. Въпреки това обаче коло обекта няма заградителна или каквато и да е сигнална лента за опасност, нито пък предупредителна табела, или нещо, което да  възпира хората, решили да продължат по-навътре от пътя в близост до сградата.

Кметът на Димитровград Иво Димов потвърди, че и в общината има подадени сигнали от граждани за опасния обект, но понеже имотът е частна собственост, местната власт не може да се намеси. Всичко, което се случва или би се случило на територията на порутения склад е отговорност на собственика.

Шефът на РДНСК Ани Джурова пък не си вдига телефона, за да обясни дали Дирекцията може да вземе мерки по случая и да задължи частника да обезопаси съоръжението.

В този случая въпросът остава отворен, но пък нашите опасения при евентуален инцидент са дали пак цъкането с език няма да стигне до старата изтъркана фраза: След дъжд -качулка.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини