От х:

Днес в x:

Уволниха шефовете на бежанците в Хасковско заради нередности

Шефа на бежанския лагер в Харманли е уволнен

Шефовете на бежанските лагери в Харманли и Пъстрогор са уволнени от Държавната агенция за бежанците. Заповедта за смяната на началника в Харманли о.з. полковник Марко Петров е от 27 януари, но е качена на сайта на ДАБ на 27 февруари. Предстои обявяването на конкурс за длъжността. Доста по-скоро е уволнен шефа на лагера в Пъстрогор Георги Марков. Мотивът е открити нередности по проверките на ДАБ предприети в двата лагера. Според началника на Бежанската агенция Никола Казаков има мното неточности по организацията, за което носи отговорност ръководството. Това е официално.

Неофициално и двата лагера се считат и от ООН, и от Хелзинския комитет за едни от най-добре организираните. Въпреки неприятностите с поведението на настанените бежанци, изразили се в масови побои вътре в лагерите и предизвикателно отношение към местните, допреди няколко месеца властта хвалеше начина, по който началството се справя с проблемите. Преди няколко месеца обаче властта се смени. И интерпретацията за работата на ръководителите.

От ръководството на лагера в Пъстрогор заявиха, че не знаят за променята. В Харманли обаче бяха далеч по-запознати.„Още през декември има взето решение за смяната ми. Решението е политическо”, коментира началника на лагера в Харманли Марко Петров. Човекът не е назначен от ГЕРБ и логично очаква смяната си, въпреки че тя идва докато е в болнични. Макар че смяната му е обоснована с други мотиви - Марко Петров се намира в 1-годишен изпитателен период като държавен служител, като в този период може да бъде уволнен във всеки един момент. По непотвърдена информация на негово място ще бъде назначен началникът на лагера от времето на ГЕРБ Йордан Малинов. Малинов смени първия комендант Жельо Желев и при неговото напускане дори имаше протести на бежанците, които не искаха техния шеф да бъде уволнен. Нищо чудно обаче да има и протести при напускането на Марко Петров, както заради репутацията му на строг, но справедлив ръководител на домуващите бежанци, така и заради спряното финансиране на имигрантите. С разпореждане отпреди два месеца са спрени 65-те лева, които по закон се превеждат ежемесечно на чужденците в българските лагери. Със сигурност парите не са преведени за февруари, а според слуховете оттук нататък няма да бъдат изплащани въобще. От ДАБ не отговарят на запитванията по кадровите промени и финансовите неуредици в бежанските лагери.

Освен ръководителите на лагерите в Пъстрогор и Харманли от ДАБ уволниха  и началника на лагера в с. Баня.

Г.Христов

На мястото на о.з.полковник Марко Петров се връща предишния шеф Йордан Малинов/на снимката/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    12345_1425476120
    25 -3
    15:28, 4 мар 2015
    Hahahaha mustakatia pederast, toi kato be6e vav vik harmanli na4alnik nepoznava6e vodomera te pak na4alnik go praviat boje bije tiradjia i na4alnik
Последни новини