От х:

Днес в x:

Щатни протестъри печелят точки с претоплени манджи

Щатни протестъри, познати от много подобни мероприятия, си мислят, че печелят точки с претоплени манджи и предъвквани лозунги срещу бежанците в Харманли. Те били зло, напаст и на тях се обръщало доста повече внимание отколкото на редовите българи. Затова потокът им към България трябва да спре, а тия които вече са тука да бъдат с ограничен достъп, като в затвор. Най-чудното е, че тази ксенофобска истерия все още прави впечатление на някои, но хубавото е, че тези някои намаляват с всеки следващ протест. На поредната джабула срещу бежанците се събраха 30-тина разнородни субекта, които бяха по-малко от охраняващите ги полицаи. Те пък бяха около 50-тина, заради информацията, че на митинга ще присъстват и футболни фенове. Последните са склонни да превърнат и демонстрация на Майка Тереза в батално зрелище. Слава богу, ултраси не бяха забелязани, само шефката им Елена Баташка. Обещаното подкрепление от София се провали и харманлийските протестъри бяха оставени сами на себе си. По традиция бяха водени от Петя Георгиева, която май е превърнала битката срещу бежанците в лична кауза. Нея не я притеснява факта, че мнозинството от харманлийците нямат нищо против бегълците от войната, а доста хора дори са доволни от присъствието им понеже това стимулира икономиката на града. Чуждата печалба обаче не интересува Георгиева, която на митинга заяви дословно следното:
„Не може заради няколко човека, които имат заведения и печелят, да пати целият град“.

Тя изрази твърдение, че бежанците масово се разхождат из града с ножове. Това е повече от претоплена супа. Легендата за бежанското превъоръжаване с хладно оръжие тръгна след като 4-ма сирийци клаха местен ром на автогарата. После се оказа че ромът бил пезевенк и скандала тръгнал от него, а въпросните 4-ма касапи бяха изгонени от лагера. Собственици и продавачи на магазини в Харманли пък опровергаха твърденията за масово купуване на хладно оръжие. Пък и други сирийци с ножове не са забелязани. Не е забелязано и чуждестранната общност да е хранителна среда за криминалния контингент. За цяла една година са установени само 6-ма бежанци извършили престъпления в Харманли. За същия период, местни харманлийци са извършили, забележете, 400 престъпления.

На популистки лозунги заложи и ко-организаторката на протеста, някоя си госпожа Гергана Мургова. Тя се възмущава как можело бежанците да се разхождат със скъпи телефони и нови дрехи по улиците.
Вероятно трябва да ходят с дрипи, за да приличат повече на бегълци от войната.

Другите твърдения са, че бежанците получават всичко наготово-здравни грижи, храна бодслон, без да са плащали никакви осигуровки и данъци. Това нямало да се допусне за българите.
Бежанците всъщност получават най-необходимото за оцеляване, което е регламентирано в международните конвенции и норми за третиране на бежанци. В случай че България не ги спазва, тя на практика се изключва от цивилизования свят. И ще ни изгонят от Европа, коментираха скептично настроени към портеста харманлийци. Не че и те много харесват бежанците, но поне не ги мразят и изпитват нещо забравено от щатните протестъри-съчувствие.

Лишените от него обаче надуха целия град с лозунгите си изстрелвани за по-голям авторитет от мощни мегафони. За момент блокираха Е-80 докато се придвижат до бежанския лагер където повикаха малко и се върнаха обратно. Като всички протести и този не посочи една действена алтернатива на настоящата ситуация, само дъвкани националистически лозунги. Но както посочи якичък млад харманлиец, това не е достатъчно: „И на мен не ми харесват циганите, които живеят около нас, но след като не мога да ги изгоня, се научавам да ги търпя, а тях научавам на правила. Вече не сме 20-ти век”, мотивира се Христо, докато с жест изпращаше маршируващите край него протестъри в очевидно варварското за него минало.

Водачите на протестиращите обаче май нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.


Г.Христов

Протестът бе воден от Елена Ваташка/ляво/ и Петя Георгиева/до нея/
Групата тръгна към бежанския лагер
Под зорките погледи на десетки полицаи
Някои от участващите в шествието изглежда се забавляваха като на разходка
Пред бежанския лагер
Където повикаха по мегафони
Протестърското ядро бе от 20-30 души
Не може протест без рокери
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини