От х:

Днес в x:

21 °C

Щатни протестъри печелят точки с претоплени манджи

Щатни протестъри, познати от много подобни мероприятия, си мислят, че печелят точки с претоплени манджи и предъвквани лозунги срещу бежанците в Харманли. Те били зло, напаст и на тях се обръщало доста повече внимание отколкото на редовите българи. Затова потокът им към България трябва да спре, а тия които вече са тука да бъдат с ограничен достъп, като в затвор. Най-чудното е, че тази ксенофобска истерия все още прави впечатление на някои, но хубавото е, че тези някои намаляват с всеки следващ протест. На поредната джабула срещу бежанците се събраха 30-тина разнородни субекта, които бяха по-малко от охраняващите ги полицаи. Те пък бяха около 50-тина, заради информацията, че на митинга ще присъстват и футболни фенове. Последните са склонни да превърнат и демонстрация на Майка Тереза в батално зрелище. Слава богу, ултраси не бяха забелязани, само шефката им Елена Баташка. Обещаното подкрепление от София се провали и харманлийските протестъри бяха оставени сами на себе си. По традиция бяха водени от Петя Георгиева, която май е превърнала битката срещу бежанците в лична кауза. Нея не я притеснява факта, че мнозинството от харманлийците нямат нищо против бегълците от войната, а доста хора дори са доволни от присъствието им понеже това стимулира икономиката на града. Чуждата печалба обаче не интересува Георгиева, която на митинга заяви дословно следното:
„Не може заради няколко човека, които имат заведения и печелят, да пати целият град“.

Тя изрази твърдение, че бежанците масово се разхождат из града с ножове. Това е повече от претоплена супа. Легендата за бежанското превъоръжаване с хладно оръжие тръгна след като 4-ма сирийци клаха местен ром на автогарата. После се оказа че ромът бил пезевенк и скандала тръгнал от него, а въпросните 4-ма касапи бяха изгонени от лагера. Собственици и продавачи на магазини в Харманли пък опровергаха твърденията за масово купуване на хладно оръжие. Пък и други сирийци с ножове не са забелязани. Не е забелязано и чуждестранната общност да е хранителна среда за криминалния контингент. За цяла една година са установени само 6-ма бежанци извършили престъпления в Харманли. За същия период, местни харманлийци са извършили, забележете, 400 престъпления.

На популистки лозунги заложи и ко-организаторката на протеста, някоя си госпожа Гергана Мургова. Тя се възмущава как можело бежанците да се разхождат със скъпи телефони и нови дрехи по улиците.
Вероятно трябва да ходят с дрипи, за да приличат повече на бегълци от войната.

Другите твърдения са, че бежанците получават всичко наготово-здравни грижи, храна бодслон, без да са плащали никакви осигуровки и данъци. Това нямало да се допусне за българите.
Бежанците всъщност получават най-необходимото за оцеляване, което е регламентирано в международните конвенции и норми за третиране на бежанци. В случай че България не ги спазва, тя на практика се изключва от цивилизования свят. И ще ни изгонят от Европа, коментираха скептично настроени към портеста харманлийци. Не че и те много харесват бежанците, но поне не ги мразят и изпитват нещо забравено от щатните протестъри-съчувствие.

Лишените от него обаче надуха целия град с лозунгите си изстрелвани за по-голям авторитет от мощни мегафони. За момент блокираха Е-80 докато се придвижат до бежанския лагер където повикаха малко и се върнаха обратно. Като всички протести и този не посочи една действена алтернатива на настоящата ситуация, само дъвкани националистически лозунги. Но както посочи якичък млад харманлиец, това не е достатъчно: „И на мен не ми харесват циганите, които живеят около нас, но след като не мога да ги изгоня, се научавам да ги търпя, а тях научавам на правила. Вече не сме 20-ти век”, мотивира се Христо, докато с жест изпращаше маршируващите край него протестъри в очевидно варварското за него минало.

Водачите на протестиращите обаче май нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.


Г.Христов

Протестът бе воден от Елена Ваташка/ляво/ и Петя Георгиева/до нея/
Групата тръгна към бежанския лагер
Под зорките погледи на десетки полицаи
Някои от участващите в шествието изглежда се забавляваха като на разходка
Пред бежанския лагер
Където повикаха по мегафони
Протестърското ядро бе от 20-30 души
Не може протест без рокери
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини