От х:

Днес в x:

На Заговезни: в „Климент” гониха змии, гущери и злите сили

Традиционното гонене на змии, гущери и злите сили оргазинираха на днешния празник Сирни Заговези в хасковското основно училище „Св. Климент”. Отбелязването на този празник вече се превърна в традиция за училището, което го провежда за четвърта поредна година.

Учениците пристигнаха в двора на школото в кукерски костюми, един от друг по-страшен, шарен и изработен с фантазия (на родителите). В двора бе запален традиционният огън, който децата прескачаха. Извиха се кръшни хора, пяха се песни, проведе се и традиционното „хамкане”, при което децата трябваше да уловят с уста завързано за конец яйце. Рецитираха се стихове за прошката, която по традиция се дава в този ден.

Дворът на училището бе изпълнен с пъстрите костюми на децата, а родителите, въоръжени с фотоапарати, телефони, таблети и всякаква снимаща и филмираща техника, усърдно запечатваха мига.

С награда за най-добър традиционен кукерски костюм бе отличена Камелия Тодорова. Още две момичета – Стефания Чилингирова и Божидара Чернева получиха награди за оригинални костюми. Отличени с грамоти бяха и другите деца, участвали в днешния празник.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини