От х:

Днес в x:

На Тракиец: Спасиха раци, обрекоха рибки

Винтерите се използват за улов на риба, но най-вече на раци

Животът на стотина раци от язовир Тракиец бе „спасен“ от риболовните инспектори след като бе предотвратен контрабандният им улов с винтери. Уловените над 4.5 килограма членестоноги бяха върнати живи и здрави във водата. Били уловени току що, като стръвта им била още прясна-прясна. В случая за примамка се използвали рибки или късове от риба. Това не е случайно, понеже ракът се води един от естествените врагове на рибата, особено на хайвера и току що излюпилите се. Рибарите смятат, че там, където има много раци, като Тракиец, риба не вирее, дори водоемът да се зарибява постоянно. Въпреки това обаче законът брани лова не езерния рак, като се искат цял куп документи за стопанският му улов. И той със сигурност не става с винтери.

Винтерът е нещо като серкме за раци, което се залага по дъното в очакване в него да влезе плячка. Цели 50 такива са били извадени от водоема от инспекторите от ИАРА. Бракониерските уреди са конфискувани, а раците освободени да продължат с лова на малките рибки. Акцията се е извършила на 13-ти срещу 14-ти февруари по сигнал. За съжаление на риболовните ченгета обаче, системата за ранно предупреждение на бракониерите също е била ефективна и те са се омели навреме.

Ловът не езерни раци напоследък набра скорост след като ресторантите, особено в Гръцко, плащат добри цени за деликатеса. Специално този вид се счита и за доста икономически изгоден, понеже чистото месо от щипките и коремчето е близо ¼ от общото му тегло.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини