От х:

Днес в x:

Ново набиране на хасковски легионери за Афганистан

Кабулските рейнджъри отново лъскат униформите за чужбина

От началото на тази седмица започна подборът на хасковски военни за поредната мисия в Афганистан. За разлика от минали години този път ще се изпраща само взвод, макар и разширен. Мирновременният състав на бойната единица е 30 души, за Кабул ще заминат 60, водени от капитан Христо Василев. Подборът на легионерите ще е до края на месеца, а подготовката започва през март. Тя ще продължи 2 месеца и през май с маршова стъпка нашия контингент ще отиде за азиатската държава в изпълнение на 6-месечна мисия в състава на НАТО. Задължението на хасковските рейнджъри е да осъществяват охрана, логистика и конвоиране.

Предвид доброто заплащане, желаещите са много споделиха източници от кенанското поделение. Всички са във физическите норми за мисията, но препъни камък може да се окаже задължителният английски език. Не се търси перфектно владеене, но все пак е желателно едно добро говоримо ниво. По традиция за подобни експедиции се търсят ветерани от предишни мисии зад граница, но дори и неписаното правило да се спазва, в поделение 52740 пак има много отговарящи на изискването.

Пращането на хасковски военни в чужбина секна в началото на миналата година. При завръщането на последната мисия през февруари, в актива на местните армейци вече имаше 9 задгранични мисии. Поделението бе едно от малкото в страната сертифицирано за подобна дейност, а заедно с карловското се считаше за най-специализирано в мисионерството. Поради тази причина за вакантните места в хасковският гарнизон се редяха стотици кандидати от всички краища на България, като на последния голям прием на външни през декември 2013-та година се явиха 220 души за 20 свободни места.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини