От х:

Днес в x:

Семейство от Пловдив търси помощ от Св. Анна да прогледне детенцето им

Изображение 1 от 6

    Младо семейство от Пловдив пренощува в една от стаичките до параклиса на Св. Анна край хасковското село Тракиец заедно с едногодишното си момченце. Детето е сляпо по рождение и родителите търсят помощ от Св. Анна, майката на Дева Мария, да прогледне. Младото семейство е обиколило много клиники, но засега беузспешно. В известна болница в Турция, за която хранели големи надежди, им казали, че могат да опитат, но не дават гаранции за успех. Сега младите родители възлагат надежди на клиника в Русия, откъдето идвали обнадеждаващи отговори. Пловдивчани чули за лековитата вода в аязмото под параклиса на Св. Анна и пристигнали. Това разказа отец Никола, който тази сутрин им прочел молитва за изцеление преди да започне службата пред параклиса. Мястото е известно с лековитото си аязмо, а в региона се носят легенди за прогледнали слепци и изцелени тежко болни.

    Баба Кера Ванчева, която дълги години се грижеше за параклиса, разказваше за сляпо момиче от Сираково, което прогледнало след като нощувало на мястото и измило очите си с лековитата вода. Баба Кера почина миналата година през март, на 87-годишна възраст, казаха хора от селото.

    На днешния празник на Св. Анна край параклиса с аязмото се бяха събрали няколко десетки миряни. Някои от тях също бяха нощували в стаичките до магерницата, където се приготвяше днешния постен курбан.

    Миналата година празникът бе почетен от кмета Добри Беливанов, от управниците на няколко села, както и от неколцина общински съветници.

    Света Анна се смята за покровителка на бременността, раждането и майчинството.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      Мирянин
      2 0
      16:13, 25 юли 2018
      А тая година,защо не?
    • 2
      Ка
      Каунъ
      15 0
      18:03, 25 юли 2018
      Дай Боже това детенце да прогледне !
    • 3
      Чо
      Чойбалсан
      4 -2
      21:21, 25 юли 2018
      Аз пък да попитам -защо Бай Добри след като е бол там все още не е прогледнал Ами той е сляп за проблемите на града всичко е хаос и неведение всичко върви на автопилот А той слепеца се качил на кораба --ХАСКОВО- ГЕРБ и го води нанякъде Накъде и той не вижда и не знае а и Делянчо не му подсказва
    Последни новини