От х:

Днес в x:

Петровден: Свещеник освещава курбани в две села за час

    Горещото време днес поразреди присъстващите на традиционния курбан за Петровден, който конушенци традиционно организират на този ден до параклиса “Св. апостоли Петър и Павел” край селото. Край масите пред параклиса се събраха едва двайсетина, начело с кмета на селото Младен Марчев. Малко по-късно пристигна и секретарят на община Хасково Биляна Димитрова. Други години тук са събирали десетки жители на Конуш и техни гости.

    За празничния курбан бе жертвано цяло теле, дар от местна строителна фирма, която е и сред дарителите за възстановяването на параклиса и всяка година осигурява пълния казан. Той бе осветен от отец Никола, който благослови присъстващите, но поради натоварената си програма не успя дори да вкуси от курбана. “Тръгвам за Тракиец, където също ще освещавам курбан, а след 40 минути трябва да съм в Хасково, имам кръщенка”, обясни отецът и отпраши с колата си към съседното село, за да не го чакат в жегата празнуващите.

    Именници днес са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пр
      присъстващ
      12 -1
      14:46, 29 юни 2017
      На 40 градуса да отидеш на сред полето - това се казва ,голямо уважение,отдаденост,вярност и любов към хората.
    • 2
      Ба
      БАЙ ДИМОd
      4 -1
      17:32, 29 юни 2017
      Браво на такива общественици!
    • 3
      Ба
      Бай Лозан
      6 -2
      19:41, 29 юни 2017
      Гледам на снимката в Конуш млад сержант Младен Марчев кмет на КОНУШ и бивш школник от Милиционерското училище в Пазарджик --ръсят го момчето със светена вода а в Школата издържа изпита то партийно политическа работа със отличен --и сега ръсене и членство в ГЕРБ Същата работа и Бай Марчо цял живот Партия и сега РЪСЕНЕ и ГЕРБ Гледам на МВР протеста в СОФИЯ КАЛИНЧА НИКОВ - БЪРЗИЯ Абе тоя човек няма ли да го пенсионират бе Каква полза има МВРото тоя човек движещ се с скорост близка до тази на ОХЛЮВА Алоооооооооо ЦАНКОВ виж си кадрите бе някои застаряха и са за МУЗЕЯ
    Последни новини