От х:

Днес в x:

3 °C

Министър на крака при кмета да правят колеж в Хасково

Министър Танев се отби във ФСГ на път за кмета на Хасково

Просветният министър проф. Тодор Танев дойде изненадващо днес в Хасково, като поводът бе да изнесе открит урок във Финансово-стопанската гимназия по случай 140-тата годишнина от рождението на патрона й Атанас Буров. Причината за изненадващата сутрешна визита обаче бе споделена от самия професор, още преди да влезе в час. Идвал да прави висше учебно заведение в Хасково, нещо, за което многократно го убеждавал колегата му от Реформаторския блок Станислав Иванов. „Това в никакъв случай няма да е 52-ри ВУЗ“, предупреди веднага министърът, който вчера хвърли камък в блатото на висшето образование с изявлението, че „някои университети не са университети“. Имаме прекалено много ВУЗ-ове, които тепърва ще се субсидират по качество, а не по количество, допълни министърът и обяви, че за Хасково обмисля различен вариант.

На среща по обяд в общината той ще предложи „една много хубава идея“ на кмета Георги Иванов, а именно колеж, който да бъде „надставка на средното професионално образование“. „Досега гледахме на колежите като на предпоставка към висшето, но има и друга трактовка - да надградят уменията в средното“, изясни Танев. Поне за професионалното образование това било необходимо, защото дори да се наложи веднага дуалната форма на обучение, учениците от 10-ти до 12-ти клас няма да излизат с майсторско свидетелство в дадена професия, а по-скоро с документ за калфа. И тук е ролята на планирания колеж, който бе обявен за „изненада“. Професорът не изясни нито къде, нито кога ще бъде открит колежът. Според шефа на РИО Хасково Иван Панайотов, поне откъм сграден фонд Хасково има достатъчно места. Визираха се сградите на вече закритите училища „Христо Ботев“ и „Алеко Константинов“. Няма гаранция обаче, че бъдещият колеж няма да бъде другаде. На медиите бе спестено и естеството на професията, която ще се шлифова във въпросното не съвсем висше заведение. В Хасково вече има три колежа, но интересът към тях е доста скромен.

Що се отнася до лекцията, тя бе по неуточнена тема, след като медиите бяха помолени да напуснат претъпканата класна стая под предлог, че няма място. Разбра се само, че министърът ще замени предмета по програма с нещо близо до неговата социология, с която стана професор. Да чуе мъдростите на просветния шеф, бе събрана сборна паралелка от 11-тите класове с някои активисти от 10-ти и 12-ти.

Г. Христов

Икономиката тържествено посрещна просветните шефове по повод годишнината на своя патрон
Министърът изнесе лексия пред 11-класници на тема бъдеща реализация
В тясната стая бяха събрани два класа ученици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Mq
  mqu
  8 -2
  14:06, 16 фев 2015
  Роскеееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
 • 2
  Fi
  filatov
  42 -6
  14:52, 16 фев 2015
  Колеж ,който да надгражда средното образование!Това е да се покаже ,че се прави нещо.Само ще се събират пари за семестри ,а ефект нулев.Този министър е много неподготвен и постоянно се излага.Хасково има нужда от ВУЗ за да може да си задържи младите кадри тук в града

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини