От х:

Днес в x:

Министър на крака при кмета да правят колеж в Хасково

Министър Танев се отби във ФСГ на път за кмета на Хасково

Просветният министър проф. Тодор Танев дойде изненадващо днес в Хасково, като поводът бе да изнесе открит урок във Финансово-стопанската гимназия по случай 140-тата годишнина от рождението на патрона й Атанас Буров. Причината за изненадващата сутрешна визита обаче бе споделена от самия професор, още преди да влезе в час. Идвал да прави висше учебно заведение в Хасково, нещо, за което многократно го убеждавал колегата му от Реформаторския блок Станислав Иванов. „Това в никакъв случай няма да е 52-ри ВУЗ“, предупреди веднага министърът, който вчера хвърли камък в блатото на висшето образование с изявлението, че „някои университети не са университети“. Имаме прекалено много ВУЗ-ове, които тепърва ще се субсидират по качество, а не по количество, допълни министърът и обяви, че за Хасково обмисля различен вариант.

На среща по обяд в общината той ще предложи „една много хубава идея“ на кмета Георги Иванов, а именно колеж, който да бъде „надставка на средното професионално образование“. „Досега гледахме на колежите като на предпоставка към висшето, но има и друга трактовка - да надградят уменията в средното“, изясни Танев. Поне за професионалното образование това било необходимо, защото дори да се наложи веднага дуалната форма на обучение, учениците от 10-ти до 12-ти клас няма да излизат с майсторско свидетелство в дадена професия, а по-скоро с документ за калфа. И тук е ролята на планирания колеж, който бе обявен за „изненада“. Професорът не изясни нито къде, нито кога ще бъде открит колежът. Според шефа на РИО Хасково Иван Панайотов, поне откъм сграден фонд Хасково има достатъчно места. Визираха се сградите на вече закритите училища „Христо Ботев“ и „Алеко Константинов“. Няма гаранция обаче, че бъдещият колеж няма да бъде другаде. На медиите бе спестено и естеството на професията, която ще се шлифова във въпросното не съвсем висше заведение. В Хасково вече има три колежа, но интересът към тях е доста скромен.

Що се отнася до лекцията, тя бе по неуточнена тема, след като медиите бяха помолени да напуснат претъпканата класна стая под предлог, че няма място. Разбра се само, че министърът ще замени предмета по програма с нещо близо до неговата социология, с която стана професор. Да чуе мъдростите на просветния шеф, бе събрана сборна паралелка от 11-тите класове с някои активисти от 10-ти и 12-ти.

Г. Христов

Икономиката тържествено посрещна просветните шефове по повод годишнината на своя патрон
Министърът изнесе лексия пред 11-класници на тема бъдеща реализация
В тясната стая бяха събрани два класа ученици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Mq
    mqu
    8 -2
    14:06, 16 фев 2015
    Роскеееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
  • 2
    Fi
    filatov
    42 -6
    14:52, 16 фев 2015
    Колеж ,който да надгражда средното образование!Това е да се покаже ,че се прави нещо.Само ще се събират пари за семестри ,а ефект нулев.Този министър е много неподготвен и постоянно се излага.Хасково има нужда от ВУЗ за да може да си задържи младите кадри тук в града
Последни новини