От х:

Днес в x:

3 °C

Брутални глоби за шмекерите в Синята зона

С фалшиви стикери бяха спипвани редови автомобили


Драстични глоби за всички, които шмекеруват с фалшив или подправен талон за абонамент в Синята зона, се кани да наложи Общинският съвет в Хасково по предложение на кмета Георги Иванов. Поради зачестилите случаи на заловени хасковлии с талони, които не са издадени от оторизираните за това предприятия - вече закрития „Паркинги и гаражи“ или настоящото „Тролейбусен транспорт“, кметът предлага да се въведе рестрикция с която да се предотвратят нарушенията, ощетяващи законните платци за място в Зоната. Досега такъв параграф не е съществувал в общинската "Наредба за обществения ред при използване на ППС“ и според кмета е време вече да се въведе.

Новите санкции за тарикати са повече от солени - в най-добрия случай от 200 до 500 лв, а в най-лошия-между 2 и 3 хиляди. Любопитна е формулировката на глобяваните – това са всички, които подправят, фалшифицират, копират или ПРЕОТСТЪПВАТ талоните за абонамент в зоната. С други думи наказуеми ще бъдат и онези, които дадат талона си на някого, дори това да е син или баща. Член 27-ми от Наредбата за обществения ред при използване на ППС е изричен, че „Абонамент за синята зона се издава за конкретен автомобил и не могат да се преотстъпват за друг, независимо от неговия собственик или ползвател“. Така че дори редовен талон ще е повод за глоби, стига да не си е на отбелязания към него автомобил.

Разликата в санкциите е на базата на цената на абонамента. Най-малката глоба е съответно за най-евтиния годишен абонамент - 72 лв. Той се полага на постоянно живеещите в Синята зона, които не са продали или преустроили гаража си. За преотстъпването или фалшифицирането на такъв талон се налага от 200 до 500 лв глоба. Следват годишните талони за конкретно място в зона А /широк център/, които съответно са 360 лв за физическо лице и 480 лв за фирма. Тук заплахата е да ви бръкнат в джоба за 500 до 1000 лв. Най-солено излиза прегрешаването за конкретно място в идеален център, за което собственикът плаща 960 лв на година. Този който си „поиграе“ с такъв талон го грози глоба от 3 бона.

Въвеждането на тези санкции нямат за цел набавянето на финансови средства, а пълното предотвратяването на тези нарушения, мотивира се докладната. Тя ще бъде гледана на сесията на ОБС на 27.02.

Фалшивите талони за Синя зона имат богата история в Хасково. Започнаха ги почти с въвеждането на самата Зона, като годишно се хващаха поне по 10-тина души. Досега обаче хванатите да шмекеруват не бяха глобявани, а се предаваха на прокуратурата. Деянието се интерпретираше като изготвяне на документ се невярно съдържание, което е наказуемо от закона. Общинските наредби са подзаконов нормативен акт и не могат да изземват функциите на закон. Сега обаче кметът мотивира реформата си с друг закон - чл. 21 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посоченият параграф дава право на общинския съвет да приема правилници, наредби и инструкции, респективно и съответните промени в тях.

Г. Христов

Такива на държавни служби, като служебната на държавен фонд "Земеделие"
Че дори и на гости на града
Бумът бе през 2011-та
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини