От х:

Днес в x:

Иглев пита министър Петкова за газопровода към Гърция

На какъв етап е строителството на газопровода между България и Гърция и ще бъде ли спазен срокът? Изградена ли е предвидената компресорна станция? Имат ли одобрение трасето и площадките на двете страни? Тези въпроси зададе народният представител Борислав Иглев на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Поради газовата зависимост на България от Русия, липсата на диверсификация на газовите източници за страната ниq ние имаме огромна нужда от междусистемни връзки“, заяви Иглев. По думите му според анализа на състоянието на енергетиката от 2013 г. е възможно увеличение на техническия капацитет на газопровода до 5 млрд.куб.м/г.

"Интерконекторът ще осигури по безспорен начин диверсификация на газовите доставки не само за България, но и за региона на Югоизточна и Централна Европа и като цяло за европейската общност.Проектът за интерконектор има приета и влязла в сила оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС) за България и Гърция, като процесът на съгласуване е продължил две години“, посочи министърът.

По думите й на българска територия за трасето на газопровода в областите Стара Загора и Хасково има приет и влязъл в сила

подробен устройствен план. Министърът добави, че се финализират окончателните дейности по устройствен план за Кърджали, където се правят ограничени измествания за участъци от около 3 километра.

"Надяваме се до месец март 2015 да имаме влязъл в сила ПУП за цялото трасе в област Кърджали", каза тя и обяви, че техническият проект за газопровода е изготвен и тече процес на съгласувания съгласно националната нормативна уредба.

В кратки срокове акционерите трябва да увеличат капитала на дружеството. Интерконекторната връзка би следвало да влезе в експлоатация през 2019г.", допълни Петкова.

България е твърде зависима в енергийно отношение. Ще ви дам за пример Гърция, която работи за своята независимост, за канал на втечнен газ. Турция също има такъв канал. Румъния наскоро заяви, че иска да бъде износител на газ. Само нашата държава остава зависима. Договорът между Русия и Украйна изтича през март, а март е много близо. Трябва да мислим за алтернатива, защото газът е важен за страната ни", заяви Иглев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини