От х:

Днес в x:

9 °C

Иглев пита министър Петкова за газопровода към Гърция

На какъв етап е строителството на газопровода между България и Гърция и ще бъде ли спазен срокът? Изградена ли е предвидената компресорна станция? Имат ли одобрение трасето и площадките на двете страни? Тези въпроси зададе народният представител Борислав Иглев на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Поради газовата зависимост на България от Русия, липсата на диверсификация на газовите източници за страната ниq ние имаме огромна нужда от междусистемни връзки“, заяви Иглев. По думите му според анализа на състоянието на енергетиката от 2013 г. е възможно увеличение на техническия капацитет на газопровода до 5 млрд.куб.м/г.

"Интерконекторът ще осигури по безспорен начин диверсификация на газовите доставки не само за България, но и за региона на Югоизточна и Централна Европа и като цяло за европейската общност.Проектът за интерконектор има приета и влязла в сила оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС) за България и Гърция, като процесът на съгласуване е продължил две години“, посочи министърът.

По думите й на българска територия за трасето на газопровода в областите Стара Загора и Хасково има приет и влязъл в сила

подробен устройствен план. Министърът добави, че се финализират окончателните дейности по устройствен план за Кърджали, където се правят ограничени измествания за участъци от около 3 километра.

"Надяваме се до месец март 2015 да имаме влязъл в сила ПУП за цялото трасе в област Кърджали", каза тя и обяви, че техническият проект за газопровода е изготвен и тече процес на съгласувания съгласно националната нормативна уредба.

В кратки срокове акционерите трябва да увеличат капитала на дружеството. Интерконекторната връзка би следвало да влезе в експлоатация през 2019г.", допълни Петкова.

България е твърде зависима в енергийно отношение. Ще ви дам за пример Гърция, която работи за своята независимост, за канал на втечнен газ. Турция също има такъв канал. Румъния наскоро заяви, че иска да бъде износител на газ. Само нашата държава остава зависима. Договорът между Русия и Украйна изтича през март, а март е много близо. Трябва да мислим за алтернатива, защото газът е важен за страната ни", заяви Иглев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини