От х:

Днес в x:

ПМГ подчини Свети Валентин на спасяване на живот

Учениците на Природоматематическата гимназия в Хасково впрегнаха светията на любовта Валентин в не толкова вълнуваща, но далеч по благородна мисия - да спасява живот. На днешния ден 10-класниците от гимназията организираха базар с валентинки и любовни аксесоари, изработени от самите тях, с продажбата от които ще се съберат пари за лечението на 13-годишната сестричка на тяхна съученичка от 12 клас. Момичето се нуждае от животоспасяваща операция във Франция, като разликата между живота и смъртта са скромните за някои българи 50 хиляди лева. Не и за едно средно статистическо семейство.

Затова по свой почин учениците от 10 „В“ клас от клуб „Дарител“ организират спасителната акция. Колкото съберат, все ще е от полза,

дори за съпътстващото лечение на болната седмокласничка. В ПМГ имат опит, при това успешен, от благотворителни базари. На коледното предлагане на ръчно изработени коледни играчки и картички и домашно приготвена храна, само за ден бе събрана внушителната сума от 560 лв. Тя бе дарена на социалните домове в Хасково. И сега децата пожертвали седмица от свободното си време, за да шлифоват на ръка кристални сърца, позлатени валентинки и изплетат любовни гривни, с които хем да помогнат, хем да подготвят съучениците си за празника на любовта. Празникът между другото ще е само в сърцата им, а не в ресторантите, уточниха тинейджърите, които вече се дистанцират от клишираната и комерсиализирана до крайност традиция на пищно празнуване на влюбения светия. 14 февруари между другото е изваден и от календара и на самата католическа църква /св. Валентин е католически светия - б.а./ със същия мотив - обвързване с материалното и уклон към прекалена екстравагантност, считана за неестествена в чистия свят на любовта.

Освен на съученици, в ПМГ помагат и на други нуждаещи се. На щанд във фоайето са изложени ръчно изработени бижута от полускъпоценни камъни на жена, страдаща от онкологично заболяване, която също се нуждае от операция. На нея помагат дамски благотворителни организации от Хасково, в които членуват и учителки от ПМГ. Покрай тях се включили и техните ученици.

 

Г. Христов

 

На св. Валентин гимназистите предпочитат да си подаряват сърцата, вместо подаръци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини