От х:

Днес в x:

Алхимия по ирански: Стафиди стават на опиум

Получателят Асодоллах/вляво/ и шофьорът Мехди бяха задържани с постоянна мярка задържане под стража

Иранец тръгнал на път със стафиди и се върнал с опиум.

Алхимията по арабски се случила някъде в северен Иран до забутано село, откъдето бил родом шофьорът и собственик на тир Мехди Ахмади Неджад. Той бил нает от пловдивска фирма да транспортира до Средния изток един тир с изсушено грозде и благополучно изпълнил поръчката.

Като дошъл до селото си обаче решил да си почине сред домашните за няколко дни и дал автомобила на друг шофьор, свой приятел, който трябвало да организира разтоварването на стоката.

След края на мисията Мехди приел да откара към България друга стока. Това били 152 гипсови статуи на животни и хора. Били предназначени за магазин за арабски сувенири на Илиенци в София.

С нагласата, че превозва статуи, за които имал редовни документи Мехди тръгнал да пресича българо-турската граница, където обаче го подложили на щателна митническа проверка. При преминаването през рентгена в една от статуите с формата на конска глава били открити нехарактерни уплътнения. За изумление на шофьора, от вътре изскочил близо 5 кг опиум.

Разказаният сценарий е версията на самия Мехди как дрогата се озовала в камиона му без той ни най-малко да подозира. Полицията и ДАНС обаче не задържали пратката, а я проконтролирали до получателя в София. Там на 20-ти януари, в момент на получаване на стоката бил задържан 40- годишния Асодоллах Хамид Асгарния, също иранец, който бил със статут на постоянно пребиваващ в България. С него имало друг иранец, който разбира се заявил, че няма нищо общо с историята и впоследствие бил освободен. Вероятно срещу „сътрудничество“. Като получател обаче Асгарния е изправен пред българския съд заедно със злополучния шофьор. Днес ХОС гледа мярката на двамата.

Без изненади прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража и относително без много умуване съдът прие да остави двамата иранци зад решетките. Повдигнато е обвинение за престъпление по чл. 242 от НК за трафик на наркотици в големи размери с наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

По оценка на експертите стойността на задържаната пратка за нуждите на съдопроизводството е около 150 000 лева. Ако беше стигнала по предназначение на черния пазар, трафикантите щяха да се облажат с почти двойно повече и да гушнат около 250 бона.

Разкритите контрабанди на опиум са сравнително редки на българо-турската граница през последните години. Преди две години имаше заловено наистина внушително количество от близо 19 килограма, натъпкано в пожарогасители. Миналата година пък иранец, живеещ в Румъния пробва да пренесе 1 килограм, напъхан в чорапите си.

Г.Христов

Г. Христов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    zapoznat
    3 -1
    23:37, 23 яну 2015
    mangala laji pok da otarve kojata

Още новини

Последни новини