От х:

Днес в x:

Етажната собственост няма отношения с банките при безплатното саниране

Още разяснения по програмата за безплатно саниране на панелните жилища дадоха от Общината днес

Няма опасност да бъдат ипотекирани жилищата на етажната собственост, която участва в програмата за безплатно саниране на панелните блокове. Това коментира шефът на "Инвестиционния отдел" в Общината Клавдия Тончева, която е присъствала на среща по темата в столицата.

Когато проектът на дадена жилищна сграда бъде одобрен, администрацията ще покани представителите на етажната собственост за сключване на договор.

Това е основание за подписване на още един договор между Общината, като упълмонощена от собствениците, областния управител, като представител на Министерски съвет и Българската банка за развитие, която осигурява финансирането.

Собствениците на апартаменти нямат да имат никакви взаимоотношения с банката. Те упълномощават Общината да действа по програмата.

"Сдружението се прави единствено и само за целите на проекта, няма законова възможност, по която хората да останат без жилища", поясни Тончева. В договора между Общината и етажната собственост ще бъде заложен срок.

На този етап тристранният договор ще бъде сключен без финансова рамка, включваща засега две фази. Ангажимент на Общината е да обяви процедури по Закона за обществените поръчки за конструктивно обследване на сградата или т.нар. Технически паспорт. След като се избере изпълнител, следва проектиране и на финала - строително -монтажните дейности. Не е необходимо собствениците да ангажират фирми или експерти за тази цел.

170 са панелните блокове с право на участие в програмата в Димитровград

На срещата е станало ясно, че ако при одобрен и стартирал проект за саниране не достигат средствата за довършване, ще бъдат отпуснати нови от държавата, за да бъде финализиран ремонта.

Възможно е чрез решения на Общинските съвети по места да се определи как еднакво да изглеждат терасите на всички сгради и как да са решени цветово, поясни още Клавдия Тончева.

Ако на покрива на блок който ще се ремонтира има разположено съоръжение като станция на мобилен оператор например, нейното демонтиране и ново монтиране заради ремонта ще се поема от собствениците. В случай, че в жилищната сграда има наематели или разположен търговски обект, уверенията са, че общите части ще бъдат санирани безплатно. 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    АЗ
    0 0
    08:36, 24 яну 2015
    Още много неща би трябвало да ви притесняват! А тази общинска служителка да не говори неща, от които НИЩО НЕ РАЗБИРА, че след 2-3 години ще я бият кой където я срещне!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини