От х:

Днес в x:

Сазлийка завлече два микробуса, 4 села без хляб

Сазлийка завлече два микробуса за хляб


Неимоверно придошлата река Сазлийка потопи два микробуса с хляб, като завлече единия в реката, а другия удави на моста за село Свирково, между 3 и 5 часа тази сутрин. Като резултат 4 села останаха без насъщния, а на поне два автомобила им трябва основен ремонт.
Двата поредни инцидента са се случили по идентичен начин през 2 часа. Въпреки че този участък на пътя от Симеоновград за Свирково бил преграден с мантинела и обозначен със знак стоп, първият микробус отместил загражденията и пробвал да премине през наводнения участък. Възмездието дошло почти веднага - водата го килнала в реката, като по чудо бусът не паднал в основното корито, иначе „щяхме да го търсим в Турция“, мрачно се пошегуваха дошлите на помощ спасители. Те извлекли първо заклещените вътре двама мъже, а едва часове по-късно с усилия извлекли заседналото возило. Доставчиците били местни хора, които бързали да заредят навреме селата с може би единственото останало удоволствие на старците в тях - топлия хляб. Същата вечер обаче Сазлийка увеличила нивото си неимоверно, като заляла близо 1000 декара площи в триъгълника Симеоновград, Пясъчево и Навъсен. Всеки момент реката ще влезе в Калугерово.

Най-куриозното е, че в същата водна клопка попаднал втори микробус със същото предназначение - да кара хляб. Доставчици от хасковския „Тимс“ тръгнали в 5 часа с 1500 самуна за селата Свирково, Троян, Дряново, Тянево, но пътешествието им свършило на същия злополучен мост. Като извинение за белята може да се каже, че мантинелата била вече махната, но пък забранителния знак още стоял. В тъмното пък не видели заседналите колеги. Бусът Мерцедес навлязъл върху моста, но водата засегнала електрическата му система и товарното возило заседнало на място. Шофьорът Ицо застопорил на ръчна и на скорост, за да не го отнесе страничното течение и звъннал на 112. Пожарната дошла и изкарала него и спътника му Асен от Хасково, но самият бус бил оставен там, където спрял окончателно. Едва по обед бе издърпан от тежкотоварен камион.

Положението в района се очаква да се усложни, притесняваше се заместник кметът на община Симеоновград Живко Чакъров. По негова информация имало откосно пускане на язовири още от яз. Копринка в Казанлъчанско, а водата вървяла по пътя през Раднево. Там в момента имало бедствено положение. Когато вълната и от Старозагорско пристигне, тогава нивото на Сазлийка ще скочи още повече, кахъреше се Чакъров. Че нивото се покачва, свидетелстваше и пълзящата вода, която завземаше нова и нова суша. Електрическа подстанция бе потопена край Пясъчево, заради скъсаната дига от горния край на селото, водата бе прехвърлила оттатък пътя за Гълъбово и се канеше всеки момент да залее жп линията, по която текат доставките за тецовете на Марица Изток. Край Навъсен пък притокът бе изровил пътя и залял малко мостче, което изглеждаше сякаш всеки момент ще се срине. Въпреки това местни го форсираха, дори на висока предавка, в опит да спестят време от обходни маршрути. Фолксваген с хасковска регистрация дори се одързости да мине с не по-малко от 50 км/час, все едно че не е чувал за „аквапланинг“. Заради това явление, което сполита засилени коли през дълбоки гьолове, през април кърджалийско семейство изхвърча от пътя край банското село Винево и загина в ледените води на едноименната река.

Много местни обаче рискуваха в опит да се спасят от отрязаните села или обратно - да се доберат до старите си родители там. Спасяваше се и цялата фауна в района. Хиляди мишки отчаяно плуваха във водите до островчета туфи и наноси, за да се отърват от водата. Въпреки студа, водни змии пълзяха по пътя, като редом с тях се евакуираха гущери и тритони.
Ако ситуацията продължи да се влошава, Симеоновград ще иска обявяване на бедствено положение.

Г. Христов

Зам.-кмет Живко Чакъров показва какво се случва на моста за Свирково
През нощта водата е стигала до ръба на парапетите на моста
Асен/най вляво/ и Ицо/вдясно/ заобиколили знака в опит да преминат. Не успели
Хиляди мишки панически се спасяваха от прииждащата вода
В паника бягаха и водните змии
Както и жителите на откъснатото село Навъсен
Някои бързаха в обратна посока, при това с висока скорост
Мостът пред навъсен изглеждаше пред скъсване. Пътят пред него вече бе изровен
Дигата край Пясъчево вече бе скъсана
Линията готова за заливане
...а подстанцията вече бе залята
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Дж
    джорджо шапкаридзе
    0 -13
    17:09, 5 дек 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Na
    NAVASEN
    5 0
    18:06, 5 дек 2014
    До навъсен пътя е само този-няма обходен маршрут по суша. Пътя е единствен през този залетия мост
  • 3
    Не
    Ненавъсен
    5 -3
    09:41, 6 дек 2014
    Сее киприи ни са за сяа ряка веки.Къдя е **** ******* да видь ко стаа?Да дойдь тукана да видь,нимой да са разхуда кат непазарен дюльгерин пу вънка яаа...

Още новини

Последни новини