От х:

Днес в x:

Дребна злоба и селска мъст съсипа бизнеса на фермери

5 хиляди бали слама и голяма стопанска постройка станаха на въглен тази сутрин


Душмани подпалиха стопанска постройка със слама в центъра на хасковското село Елена в 1.30 часа тази сутрин. Лумналите 5 хиляди бали слама осветили небето над селото, а пукащите етернитови плоскости паникьосали населението, че става голяма беля. Трудноподвижни баби и дядовци наизлизали от къщите си, а ветерани от казармата решили, че е започнала война. По-младите пък сметнали, че има атентат. За щастие не било нито едното, нито другото. Но поразиите за семейството на Юсуф и Юлиан били като от война.

В огненият ад изгоряла цялата храна за 90-те овце и 8-те крави – поминъка на семейството. Животните са обречени на глад, а при загубването им, подобна участ чака и многолюдната фамилия, за която това е единствен източник на препитание. „Нямам представа кой може да ми го е причинил. Не знам какъв е тоя душманин и какво са му виновни животинките“, сподели с горест в гласа Юлиан. Човекът живеел от 38 години в Елена и смятал че се погажда с всеки. Имало обичайните селски заяждания - негов съсед се жалвал, че овцете му миришели. „Не знам. Той пък гледаше прасета, ама аз не съм се оплаквал“, свиват рамене Юлиан и неговия брат Ерджан, които гледат животните. Признават, че кошарата била в чертите на селото и наистина би могла да предизвика неудобство на някого. Но е странно точно за село, където всеки гледа животни и търпимостта се основава на взаимно разбиране. Братята не предполагат, че този, който има най-голямо основание за недоволство, би могъл да пристъпи към тази наказателна акция. В Елена имало едър арендатор, който стопанисвал 2500 декара около селото-ниви и пасища. Според кмета Иван Димитров обаче всеки еленчанин си пасе животните на неговите пасища, но досега оплаквания от собственика не е имало.

Със сигурност обаче става дума за подпалвачество, смятат компетентните органи. Проверката на огнеборците е установила, че не е късо съединение в ел. инсталацията, което е в основната причина за подобен род пожари. По времето на инцидента, 1 след полунощ, в района е нямало хора, чиято небрежност би могла да предизвика произшествието. От друга страна изсъхналата слама може да пламне дори и само от един незагасен фас.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Говедаря
    15 -14
    16:59, 13 ное 2014
    Осем крави правят в центъра на селото гьол с размери около 100 кв. м и дълбочина до метър КРАВЕШКА прясна ТОР и урина. Само съседите си знаят, как това денонощно мирише! Има европейска директива да не се прави така! Колко му е на човек да лудне? Разбира се че не бива да се изкрейзва, но навярно крушката си има и опашка!!!!!
  • 2
    Ан
    андрешко
    9 -1
    20:05, 13 ное 2014
    Така ще е Президента каза че 25 г откакто сме свободни и това ще е бъдещето ни Ама дали е така с човека с 90 овци като няма с какво да ги храни през зимата Росенчо не го интересува важното е 25 г сме свободни Хайде да живее свободата
Последни новини