От х:

Днес в x:

Д-р Стайкова: Суетата на родилките спира кърмата им

Д-р Надежда Стайкова, акушер-гинеколог, собственик на Училище за бременни „Алпида“

 

 

Д-р Стайкова, училището за бременни в Хасково беше открито през 2001 година, после имаше малко прекъсване в работата му, и сега отново я възобновихте. Какво се случи за това време - има ли вече хасковлийката изградено съзнание, че ако ще става майка, е важно да знае какво й предстои, за да се подготви?

Смятам, че да. На първия рожден ден на училището имаше поне 25 гости. Имаше не само мами - бъдещи и настоящи, но и баби, както и татковци.

Колко участници имате в момента?

Училището е открито. Всеки може да дойде на занятие, дори без предварителна заявка. Събираме се един път в месеца, а информацията за сбирките ни може да се намери във Фейсбук страницата на училището. Освен това има информация и при личните лекари, педиатрите и гинеколозите.

Какво обхваща обучението във вашето училище за майки?

Има презентации, свързани с храненето на бебето, грижи по време на бременността, необходимата профилактика, а след това и как да се грижат за бебето, създаването на хигиенните навици.

Колко важно е когато една жена е бременна, съпругът й да знае точно с какви проблеми се сблъсква тя?

Много важно е. Смятам, че в това забързано ежедневие, в което всички са много ангажирани, грижата за бременността и отглеждането на детето трябва да бъде и на бащата.

Предвид факта, че съвременната жена е доста еманципирана, как пък тя реагира на съвета ви да поделя отговорностите със съпруга си?

Смятам, че модерните съвременни жени осъзнават необходимостта от това и бащата да е ангажиран с отглеждането и възпитанието на подрастващите и не го смятат като нещо, които им отнема правата като майки. Мисля, че нещата са се поизместили в това закостеняло мислене у нас преди време, че децата са грижа само на майката.

А колко са мъжете, които идват в училището за бременни самоволно?

Имало е мъже, но трябва да призная, че всъщност по-скоро бъдещите майки водят съпрузите си, сами мъжете някак си все още не са се престрашили да ни потърсят, но и това ще стане с времето, надявам се.

Какво правят бащите по време на учебния процес?

Задават въпроси най-вече за грижите за жената и после за бебчето. Понеже има интерес към темите, смятаме да въведем занапред и практически занятия, не са само теоретични. Сега говорим за важните неща като профилактиката на гърдите след раждане, той като има рискове от мастит.

Бихте ли дала чисто практически съвети за най-необходимото, което бъдещите родители трябва да набавят преди раждането на детето?

Първото е дезинфекция и подготовка на къщата за малкото дете. Защото все пак бебето, което ще се появи на бял свят, е със занижен имунитет. Трябва да си има детски кът с удобства не само за бебето, но и за неговата майка. Да се подготви необходимата бебешка козметика, дрехите според сезона, памперсите. Добре е майките да са запознати предварително и с храните за дохранване, защото се оказва, че в днешно време все по-малко майки кърмят дълго и дохранване е необходимо.

Много майки в България напоследък гледат децата си по западняшки модели, според които не им се дава вода в първите месеци, защото се твърди, че се поема необходимото количество чрез кърмата на майката. Факт е обаче и че е важно на каква географска ширина си се родил, какво е вашето мнение?

Работила съм първите 4 години в практиката си като педиатър. Тогава бебетата пиеха вода и не бяха гледани по-зле от сегашните. Но в момента педиатричните насоки са съвсем други. Като лекар обаче мнението ми e, че трябва да се се дава вода на бебето.

По-тревожен факт за мен е, че са единици тези майки, които кърмят повече от 1 месец. От една страна тази негативна тенденция има социално обяснение - стрес, напрежение, динамика. Но има и друга страна - суетността на майките.

Защото ако една родилка е имала първия месец кърма, а след това тя секва, в 90 % от случаите вината е у самата жена. Означава, че майката не е направила всичко възможно. А всички знаем за ползата от кърменето - по-добър имунитет за деца, по-малка вероятност от развиване на алергии впоследствие. Физиологията е категорична - майчината кърма да е основното хранене до 6-тия месец на бебето.

Мъжете каква роля имат тук обаче, какъв комфорт трябва да създадат на една майка, на една кърмачка?

Много важно е жената кърмачка да има време да си почине, да е по-малко натоварена. Естествено, че в това забързано ежедневие бащите са страхотно заети с осигуряването на домашния бюджет, но все пак дори и малко да могат да помагат. При добро желание могат да го постигнат, ще са от безгранична помощ за майките на децата си. А на бъдещите майки и на майките кърмачки обръщам специално внимание за тютюнопушенето и правилното хранене. Категорично да не слушат старата приказка „хапвай, хапвай, че се храниш за двама“, а да следят за теглото си и да са във форма. А на тези, които са пушачки и обичат сутрешното кафе, казвам - заменете кафето с един айрян, а цигарата - с разходка на открито.

 

Интервю на М. Маналова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    По
    Пострадала
    40 -3
    16:12, 27 окт 2014
    Спрете да я рекламирате тази жена. Аз пострадах от нейната некадърност и едва ме свърнаха он оня свят. Едва спрях мъжа ми да не се саморазправя с нея. Познавам още две жени, които също пострадаха от нейните меко казано неправилни лекарски решения. На едната детето почина при ображдането от нея. Тя е анти лекар. В стремежа си да вади пари когато аз бях бременна тя работеше в три кабинета в Хасково в нейн и на д-р Филипов и в Харманли. Учудвам се кога има време да работи, при положение, че беше и лекар в АГО - Хасково. Знам, че ще ми изтриете поста но още веднъж апелирам към редакията не я рекламирайте - това Ви носи много негативи. Тя не е специалистът, за който се представя!
    • Др
      Друга пострадала
      29 0
      17:40, 27 окт 2014
      Аз си мислех, че съм изключение, но сега разбирам, че не съм единствената пострадала от некомпетентността и лакомията на тази уж лекарка. Предлагам да направим група на пострадалите от Надежда Стайкова. По този начин ще предпазим други жени от това бедствие. Тя си мисли, че е помогнала на много хора, а се оказва, че това е защото никой не е отишъл да й потърси сметка за глупостите, които е натворила и други Лекари са оправяли нещата след нея.
    • Па
      Пациентка
      20 0
      08:35, 28 окт 2014
      При бремеността ми с второто дете тази ми беше гинеколог. Водите ми бяха започнали да текат и тя ме настани в патологичния сектор. Започнаха да ми правят вливания за да износя плода в продължение на няколко дни. Взех си амбулаторната карта и започнах да я разглеждам. Указа се, че при прехвърляне на записа от едната страница на друга тя е объркала датата и терминът ми се е променил с около 40 дни. Споделих го с друг лекар и като го видяха веднага ме вкараха в родилна зала и си родих нормална детенце. Казвам го това за пример на другите жени. Може би наистина трябва да се направи някакъв сайт или регистър на лекарските немарливости, за да се пазят хората от такива небрежни и безотговорни хора, чиито грешки водят до големи последици. С мъжа ми не предприехме нищо срущу нея, защото решихме, че след като детето е добре да не се занимаваме, но сега разбирам, че сме сбъркали. Трябва да се гонят такива до дупка, защото те си мислят, че са добри специалисти и винаги им се разминава. При положение, че става дума за човешки животи компромис не трябва да има.
    • Ид
      идиотката
      14 0
      08:48, 28 окт 2014
      Ако сме нормална държава тази отдавна вече нямаше да е лекар. Тябва да й се забрани да практикува до живот! Убийца! Няма да навлизам в подробности, които не интересуват никого, но добре че има Господ да ме спаси и добри акушерки- докато чаках да родя идваха и ми даваха точно противоположни съвети на нейните. Влизали ли сте в кабинета й- кошмар-склад. Вижте Е-тв бяха я снимали там за остеопорозата-по бюрото има невъобразимо количество боклуци и около него. Ей такъв боклук е тя. Моля не ходете на училищата й за бременни за остеопороза и какво ли още не, ако искате наистина да сте здрави! И Нещо лично майките не спират да кърмят от суета- живота вече е стрес затова нямат мляко. А вие госпожо "доктор" от къде знаете защо и как след като самата сте стара мома , никога не сте раждала не знаете истински какво чувства една жена.Ако го каже мъж..по бих го приела..но те са достатъчно умни да си мълчат за неща които не чувстват!
  • 2
    По
    Пострадал
    34 -1
    16:23, 27 окт 2014
    Моята жена когато беше бременна тази "докторка" и беше гинеколог. В даден момента от бременността жена ми започна да чувства невероятни болки. По телефона я консултира, че имала възпален апендицит. По спешност я приеха в хирургия по направление от АГО. Отвориха й корема и го затвориха, защото се оказа миома. Други гинеколози бяха възмутени от диагностиката й, при положение че това е можело да се установи на ехограф и даже при опипване. А тя горката въобще не си направи труда на я прегледа а я сканира по телефона. Това е великата специалистка Надя Стайкова. Хора, ЖЕНИ, пазете се от нея!
  • 3
    Па
    пациентка
    27 0
    16:51, 27 окт 2014
    Какъв ехограф, в кабинета и няма нищо!Прегледа при нея протича за секунди, а тарифата и е най-висока в Хасково!
  • 4
    Ив
    иван райчев- гъбата
    22 0
    19:07, 27 окт 2014
    Тази псевдо докторка по добре да си стои на село и да не излиза от плевнята си, много е зле както с работата си така и с шофирането на колата и.
  • 5
    Ka
    kali
    12 0
    21:18, 27 окт 2014
    ама тази не е ли доктор по остеопорозите ? Тя ми е правила изследвания на апарат за остеопороза ?????????
  • 6
    He
    HelloHieno
    8 0
    22:21, 27 окт 2014
    Maleeeee pitbul!!!!
  • 7
    He
    HelloHieno
    8 0
    22:22, 27 окт 2014
    I sineok!!!!!
  • 8
    Мъ
    Мъж на жена си
    16 0
    09:32, 28 окт 2014
    Как спи спокойно и се показва по медиите тази псевдо лекарка? Може да има диплома за такава и куп други за специалности към нея, но въобще не я бива. Как има смелостта въобще да преглежда, при положение, че е причинила толкова нещастия на хора и семейства? Мислех си, че само моето семейство е било с не добър късмет, а се оказва, че тя е огромно бедствие. Явно много женски сълзи са я обляли, но на нея въобще не й пука. Хора не се притеснявайте да споделяте нещастията, които тази Ви е донесла! Това е начинът да се пресече некадърността и лакомията й. Нека всички да знаят и да се замислят дали да я търсят за здравни проблеми.
  • 9
    Па
    пациентка
    9 0
    15:51, 28 окт 2014
    И аз съм на мнение от личен опит, че не е добър лекар.
  • 10
    Да
    даиго.....
    7 0
    21:22, 28 окт 2014
    А знаете ли, че преди години тази лекарка ходеше по домовете да продава прахосмукачки "Рейнбоу"?
    Струваха колкото автомобил на старо!!!!!
  • 11
    Ва
    ваня
    7 0
    22:13, 28 окт 2014
    Да, знаем! Тя е фабрика за пари!
    • 14
      149633
      5 0
      08:19, 29 окт 2014
      И къде ще ги носи тези пари? За кого ги събира? Сигурно ще се задави някога от тези пари, спечелени за сметка на нещастието на хората. От написаното по-горе ми става ясно, че има много пострадали от нея. Ами хора борете се за правата си! По този начин органите ще могат да забранят практикуването на лекарската професия на такива обществени бедствия! Няма как РЗИ да разбере за нещастията Ви, ако не се жалвате!
  • 12
    Ба
    баща
    4 0
    10:18, 29 окт 2014
    Този изрод се държа ужасно със съпругата ми, когато отидохме н болницата по спешност при спонтанен аборт. Тогава за малко да и откъсна дебелата глава, но това беше единствения начин да я накарам да се задейства. Следващия път, когато отидохме с жена ми да ражда второто си дете тази същата веднага ме позна и си гледаше работата както се полага. Извод, това не е никакъв лекар и е посна за пациентите си
  • 13
    А
    а
    5 0
    10:22, 29 окт 2014
    Много надменна и арогантна.
Последни новини