От х:

Днес в x:

Големите винари с нулева година в хасковско

С нулево изкупуване на големи винарни е тазгодишната кампания за грозде в хасковския регион. Според лозарите една от причините е, че през миналата година винзаводите са се презапасили със суровина и продукцията им стои на склад. Тази година сумата, до която стигна килото на кабернето и мерлото, е 80 стотинки, а сирата е ударила левче.

Беритбата в региона, където въобще има някакви количества, вече е приключила. Стоката е изкупена почти на 90 % от частници, коментира

управителят на Вила „ Любимец“ Благой Жечев. Повечето от купувачите са собственици на малки масиви, в които отглеждат грозде за производство на вино и ракия за собствена консумация. Тежкото лято обаче тази година опропасти на 80 % гроздовата реколта в хасковска област.

Лозарите, които са пръскали след всеки голям дъжд, са успели да опазят гроздето и да получат добиви от порядъка на 700 килограма. Тази година се е наложило пръскане поне 11 пъти. Честото третиране с препаратите обаче е вкарало производителите в голям преразход и е изяло част от печалбата им. Затова много от местните производители, чиито лозя бяха ударени първо от маната, а по-късно през лятото и от градушката, ги зарязаха.

Хората се гневят и на огромната разлика в субсидирането на този труд у нас и в други европейски държави. Субсидията в България за декар е 20 лева, за сравнение в Испания лозарите получават по 100 евро за същата площ. Високото държавно субсидиране ги защитава и предпазва от фалити, ако годината е лоша и има срив в добивите.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    77
    777
    1 0
    12:51, 28 окт 2014
    Зърнопроизводителите ги направиха милионери.сега и лозарите искат да ги направят?а другите дребни производители на плодове и зеленчуци кучета ги яли.
Последни новини