От х:

Днес в x:

Урок по толерантност в Хасковско училище

Георги и Башар от Сирия вече имат нови приятели в България. Намериха ги в хасковското училище „Кирил и Методий“ по линия на спорта.

Двете десет годишни момчета са част от групата от около 25 души, дошла днес от бежанския лагер в Харманли на гости на хасковското школо.

Сирийчетата се включиха в инициативата на хасковските школници "Football People United"/„Футболните хора- обединени”/ и така станаха част от европейския призив за толерантност и приятелство в спорта.

Училище „Кирил и Методий“ е част от европейската мрежа FARE, която проповядва антирасизма в цяла Европа.

По обед дворът на училището се изпъстри с деца от различни култури и възраст. Детски глъч, цветни помпони и загряващи по терена малки футболисти-гледка, която би разчупила и най-коравите сърца, и която би дала безапелационен отговор на въпроса: Защо България трябва да приема бежанци?

Много ни е приятно, че ни поканиха от училището в Хасково. Много ни е приятен факта, че ни приеха радушно и дават възможност на нашите деца да се сближат с българчетата, да се запознаят и да станат приятели. Желаем ви успех и огромно благодаря на държавата, че ни помага и на българите, че ни приемат в родината си.“, благодари от името на гостите фармацевтът и физиотерапевт д-р Мандур Али, който беше водач на групата от участници и доброволци от лагера.

А през това време Георги и Башар станаха част смесените отбори на 3-и и 4-и клас и се сляха с връстниците си -българчета.

Всички тимове в спортния полуден се нарекоха с имената на футболните титани Барселона, Байерн Мюнхен, Челси, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и резонно облякоха фланелки, специално подготвени за събитието с изписана на гърба им отборна принадлежност.

И така децата в Хасково и лагера в Харманли дадоха урок по толерантност -на връстниците си, на възрастните, на политиците, чрез универсалния език на спорта и с примера, че всички са равни и могат да влизат в обща битка, когато са заедно и се уважават. Обединената цел на малките футболисти беше за победа.

А битката на терене си беше съвсем истинска. Мини първенството откриха отборите на Байерн Мюнхен и Барселона, подкрепяни от феновете си на няколко езика-английски, български, руски и арабски.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини