От х:

Днес в x:

РИК: Сметките на Haskovo.net за бюлетините са верни. Грешката е в СИК

Славея Костадинова от РИК (със синьото сако) обяснява на адвокат Веско Георгиев (с кафявото) защо изчисленията на Haskvoo.net са верни

„Изчисленията на Haskovo.net в материала за бюлетините фантоми са абсолютно верни. Наистина има несъответствие в протокола на РИК между общо получените в СИК-овете бюлетини и отчетените като останали, недействителни, унищожени, плюс тези в урните”. Това каза на извънредно заседание на Районната избирателна комисия в Хасково тази вечер членът на РИК Славея Костадинова.

Обсъждането бе посветено на публикацията в Haskovo.net от днес, в която пише, че въпросната разлика възлиза на 799 бюлетини. Излиза, че секционните комисии са получили 240 404 бюлетини, а отчитат със 799 повече. Откъде са се взели? Това беше въпросът, нищен от РИК тази вечер.

Обяснението на Славея Костадинова бе, че грешката е в началното число – броя на получените бюлетини. Някои секционни комисии са вписали в графата „получени” не броя на бюлетините, а броя на кочаните. Във всеки кочан има по 100 бюлетини. „СИК Белополци пише, че са получили 4 броя. Как си представяте 200 души да гласуват с четири бюлетини? СИК в Планинец също пише в графата „получени бюлетини” четири. Очевидно става дума не за 4, а за 400. Ето ви 800 бюлетини, които дават разликата”, обясни Славея Костадинова. И допълни: „Аз открих и протокол от СИК, в който пише „получени 199 бюлетини”. Това очевидно също не може да е вярно, защото на секционните комисии се раздават кочани, а не отделни бюлетини. Проблемът в РИК идва оттам, че тези данни не са заложени за контрол и засичане. Затова, ако от нас искат предложение за промяна в изборните правила, това може да е едно от тях”, допълни Славея Костадинова.

В същото време тя категорично отрече да е възможна схемата, описана в Haskovo.net като „индианска нишка”. При нея платеният избирател влиза в секцията с вече попълнена бюлетина, пуска я в урната и излиза с дадената му от комисията, за ново платено гласуване. „С въведените от миналите избори номера на бюлетините това не може да се случи, защото се засича”, категорична бе Костадинова.

Попитана от репортер на Haskovo.net как в такъв случай ще обясни онези 199 невалидни бюлетини, описани в протокола на РИК, при които номерата не са отговаряли на номера на кочана, Костадинова отговори, че отново става дума за грешка. Данните идвали от Димитровград и тези 199 бюлетини просто били вписани като невалидни в друга графа.

Обяснението на РИК за 800-те бюлетини фантоми бе логично и смислено, но провокира Haskovo.net да провери дали и в други избирателни секции няма подобни гафове.

В СИК 23 в Хасково например в графата „брой получени бюлетини” също пише 3. С думи е обяснено, че са получени „три броя кочани”, но както обясниха от РИК Хасково, „Информационно обслужване” взема само цифрата от графата и я добавя към масива. Откъдето идвала разликата в получени и отчетени бюлетини.

СИК 45 Хасково пък дори няма обяснение, че става въпрос за кочани, а в графата „брой получени бюлетини” пише с думи „осем” и с цифра 8. Според протокола на тази комисия излиза, че с 8 бюлетини са гласували 428 души.

СИК 91 Хасково – брой получени бюлетини – 8. Изписано с цифри и думи, без допълнителни пояснения. С тези осем бюлетини са успели да гласуват 268 души, според протокола на секционната комисия.

Това са само няколко случайно подбрани избирателни секции. Ако обяснението на РИК Хасково наистина почива на реалната методика, излиза, че бюлетините фантоми не са 800, а много повече.

Очаквайте продължение по темата утре.

Тодор Кръшков

Извънредното заседание на РИК Хасково тази вечер бе посветено на публикацията в Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    21
    21 век
    18 0
    21:01, 7 окт 2014
    Съдията неграмотен, но дузпата се признава...
  • 2
    Не
    Нели
    25 0
    21:07, 7 окт 2014
    Такъв хаос с тези бюлетини, никой не им следи бройката явно.След като на бюлетините гледат като на ценни книжа това означава че бройката трябва да е точна за да могат да се засичат: използваните + бракуваните = на тези които са оставени в секцията.Ако има разминаване значи нещо става.Трябва също така да са чисти списъците, но не са.На предишните избори проверявах имена, които знам че не живеят отдавна в БГ.Нямаше ги на предишните избори.Сега обаче едното име се появи на тези.Как стана?Ако искаме да е точно гласуването и да не ни мамят трябва да сме бдителни и да изискваме да се спазват правилата, да се броят бюлетините.Друг избор няма, иначе позволяваме да ни лъжат.Не стига че купуват гласове, ами и с бюлетините лъжат.Значи докарват си какъвто искат резултат.Ние не сме маймуни.Бъдете бдителни и питайте. Пишете жалби, няма друг начин. Трябва да се научим да правим това иначе няма да оцелеем, а в момента се борим за оцеляване.
Последни новини