От х:

Днес в x:

Фермерите дават България на съд в Брюксел заради синия език

Фермерите със загуби на добитък от „син език“ са готови да съдят държавата в Брюксел. Това заяви в Кърджали, който заедно с Хасково e сред най-засегнатите от болестта региони, председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

Губим животни с часове. Умират и няма как да се овладее положението вече.“, коментира още той.

Прокуратурата вече се е самосезирала, но в четвъртък ще внесем официално жалбата“, посочи шефът на фермерите. Синапов уточни, че животновъдите ще настояват тези, които не са взели мерки за овладяване на първоначалното огнище, да си понесат санкции.

Бойко Синапов е категоричен, че хората от бранша са готови дори да стигнат до крайни мерки и да излязат на граждански протест. „Това е престъпление. Въпреки предупреждението на бившия земеделски министър Греков, не са взети никакви мерки срещу разпространението на болестта по животните. Проблемът е вкарван за разглеждане два пъти в Министерския съвет, знаели са, че заразата идва и въпреки това не са предприели необходимото. Не успяха да осигурят 800 хил. лв., сега трябват милиони", коментира още председателят на Националната асоциация на животновъдите.

Той разказа, че с животновъдите от региона са искали да влязат във фермата в Ивайловград, където беше засечен първия случая на болно животно, и да унищожат всички. Самите животновъди от региона пък бяха в готовност да подарят по една овца на фермера, за да възстанови дейността си, ветеринарите обаче въобще не ни допуснаха до обекта, разказа още Бойко Синапов. И допълни :„Предупредихме ги, че ако изпуснем болестта да навлезе в страната, ще стане страшно и ето - това стана“

Той обясни, че има много сигнали от животновъди от ивайловградско, които разказват, че животните започнали поголовно до измират след симптоми на „син език“, след като са били на паша по терени, пръскани преди два месеца от хеликоптер за мароканските скакалци. Затова хората се съмняват, че препаратите, с които е третирано, са силно токсични и са отровили както почвата, така и животните им.

Той и колегите му ще с настояват парите за поддържане и лекуване на животните да отиват при фермерите, а те да ги превеждат на частнопрактикуващите ветеринарни лекари за свършена работа.

Синапов каза още, че има уверение от служебния земеделски министър, че хората със загуби ще получат субсидиите си дори и за умрелите животни, за да могат с тях да възстановят поминъка си.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини