От х:

Днес в x:

Изненадващо: родители си искат зарязаните деца

Върхът на изоставянията бе през 2011-та, когато родител заряза бебето си във вход на хасковски блок


Родители, които са изоставили децата си в домове, изненадващо си ги поискаха обратно с желанието да си ги гледат. Две настанени в приемни семейства мъничета са били изведени оттам и върнати на биологичните им родители, съобщават от хасковската социална служба. Още едно детенце е изведено и настанено при роднините на майка му. По неофициална информация, родителката била на гурбет и пращала редовно пари, с което подобрила значително битовите условия в семейната си среда. Социалните разглеждат още молби за връщане от изоставили децата си майки.

Внезапното възкръсване на родителската любов станало именно след като биологичните родителки разбрали, че отрочетата им са настанени в професионални приемни семейства и се обгрижват в домашна среда. Дали защото законът улеснява след време приемният родител да стане осиновител на детето и така истинският да загуби бъдещи права, или обстоятелствата при биологичното семейство са се подобрили, но немалко фамилии декларирали, че си искат децата обратно. Преди да бъде разрешено това обаче се прави обстойна проверка дали условията за отглеждане на детето отговарят на изискванията и ако е така - връщането се разрешава, защото се счита, че грижата на биологичния родител е от по-висш интерес за детето в сравнението с втората майка, разясняват социалните.

Службите подпомагат семействата да реинтегрират върнатите деца и работят с тях по превенция на изоставянето, но истинските родители НЯМА да получават същата или подобна помощ, както приемните. Както е известно, държавата подпомага професионалната грижа с различни финансови инструменти, които в съвкупност формират нелоши доходи между 550 и 700 лв в зависимост от възрастта на обгрижваното дете. Тази заплата обаче не се полага на истинските мама и татко. Подозренията бяха, че новата мода сред изоставящите майки от един определен етнос е за да се получат предимствата именно на приемната грижа.

Общо 14 деца са изведени от приемни семейства в Хасковско от началото на годината. 7 от тях са осиновени, 3 от които зад граница. 2 деца са върнати, защото приемните им родители са се разболели, а други две са били изведени, защото професионалните им мами са вдигнали ръце от тях. Въпреки че всички професионални семейства минават предварително проучване и обучение, периодът на адаптация не винаги е успешен, разясняват социалните работници.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини