От х:

Днес в x:

15-годишните вече ще ни извозват законно

По време на последния протест миналата година, таксиджиите твърдяха че купуват нови боклуци вместо стари, но по-класни коли

Такситата в тинейджърска възраст вече ще могат да ни извозват законно след като през последните 7 години пределната им възраст бе лимитирана до 10 години. Тогава, а и периодично през следващите години, гилдията излизаше на бунт, с оплакването, че им загробват бизнеса – старото можело да бъде по-лачено от новото ако е от по-висок клас и технически изправно. На последния таксиджийски бунт в Хасково от март 2013-та, местни превозвачи се оплакаха че трябвало да пенсионират Нисани и Мерцедеси за да си купят нови, ама Дачии.
С много години закъснение парламентът най-после чу воплите им, след заплаха на на превозвачите, че това лято 10 000 коли/1/3 от всички таксита/ ще излязат от употреба ако старото ограничение се запази.
От вчера НС реши че и 15-годишните могат да ни извозват законно и също, че една кола втора ръка може да бъде регистрирана като такси ако се е ползвала до 8 години преди това. Очаква се до края на месеца промените в Закона за автомобилните превози да бъдат обнародвани в Държавен вестник и влязат в сила.

Забранителният режим за всички над 10 години се отрази лошо на хасковските таксита, които ежегодно намаляваха броя си поради невъзможността на собствениците им да купуват нови коли. Според оплакванията на превозвачи разстояниетя в града са малка, а съответно и припечелваните суми, за да се покриват всички такси и разрешителни, че и да се обновява автопарка. Към момента в областта има 11 фирми с 365 таксиметрови автомобили, съобщиха от ДАИ Хасково. Това е близо 20 % по-малко от времето преди въвеждането на 10-годишното ограничение. От автоинспекцията заявиха, че за този период нарушенията на изискването за възрастта са били единични. Такситата били с регистрирана година на производство и при навършването на пенсионната възраст автоматично излизали в системата на Инспекцията. Таксиджиите знаели това и чинно отписвали тколите си още преди изтичане на срока.

Лиценза обаче им стои, което сега ще позволи на много фирмаджии и еднолични търговци да мобилизират отново без време пенсионираните автомобили поради наличието на още таксиметров хляб в тях. От ДАИ обаче предупреждават че ще следят особено стриктно за техническата изправност на колите. „Може 1 година да са стояли в гаража, но това не гарантира че не са се повредили и там“ уточни директорът Петър Димитров. Такситата трябва да отговарят и на обичайните и километрични като списък изисквания-да са трайно боядисани в жълто, със специфичните ленти отстрани, с името и телефонния номер на фирмата, с табелката на тавана отвън и касовия апарат на арматурното табло вътре и прочие.

От превозвачите пък успокояват, че дори 15 годишните „щайги“ няма да са по-опасни за клиентите от личните им автомобили, защото такситата се поддържат далеч по-стриктно, а таксиджията има интерес те да са изправни. Просто защото с всеки ден извън пиацата губи пари.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини