От х:

Днес в x:

50 димящи дула проглушиха картинг пистата

Броня до броня, но изпреварвания липсваха

50 димящи ауспуха проглушиха с изстрадани звуци хасковската картинг писта в днешното 4-то издание на Държавното първенство по картинг. Звукът на излитащите газове от форсираните до край двигатели приличаше на пукотевица от лично стрелково оръжие, което на моменти направо се давеше от прекаления напън. Захълцващата се канонада на стартовете истински изплаши някои от най-малките фенове на моторните спортове, докарани да гледат в жегата. Докато маниците се криеха в поли и пазви, запалените им майки френетично аплодираха лютата битка броня до броня, която течеше на пистата. Старответе бяха летящи, което гарантираше нон-стоп натиснати до ламарината педали на газта.

Въпреки силенето на мотори обаче изпреварванията бяха рядкост заради уеднаквените по мощност колички. Колкото и технични да бяха някои пилоти, колкото и да доближаваха тези отпред, характерните остри шикани на хасковската писта проваляха всеки опит за изправарване, а логичното място за това, старт-финалната права, се обезсмиляше заради напълно изравнените конски сили. Практически единственото микроскопично предимство, което можеше да се получи бе от разликата в теглото на пилотите, което при мъниците от класовете мини и мини БГ въобще не беше решаващо. Спестеното тук таме килограмче не даваше достатъчно скорост за изпреварване на цял автомобил, а водачите хитроумно затваряха най-добрата траектория при всяка заплаха в огледалото за обратно виждане. За два класа нямаше нито едно задминаване, за сметка на това имаше няколко завъртания от чукнати картове. За щастие до инциденти не се стигна.

Малко по-напечено бе в големите класове KZ2, Ротакс и новият DD2, където освен по-мощните двигатели имаше и видима разлика в опита и уменията на пилотите. В последния клас бе и хасковлията Симеон Симеонов който освен фаворит в този тур е и претендент за първото място в генералното класиране. Към момента тинейджърът е втори в битката за титлата. Другият местен пилот бе състезателят в клас Мини, Максим Харалампиев. Днешната гонка на пистата до старото пловдивско шосе бе 4-та от общо 6-те валидни за националния шампионат. Заради чудесните условия и организация, Хасково бе похвален от ръководството на българската картинг федерация.

Г.Христов

Заради определените от някои като "спънати" завои, задминаванията бяха невъзможни, ако водачът затвори идеалната траектория
Не че нямаше опити, но вътрешната линия винаги печелеше
Лютата битка бе следена от страстни фенове и фенки
По-малките понякога се стряскаха и трябваше да бъдат успокоявани
Най-напънатите двигатели бързо "изпушиха"
...и посетиха механиците в боксовете
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини