От х:

Днес в x:

Баби посрещат в Черноконево деца от домовете с питки

Пет деца и двама младежи са първите новодомци в Център за настаняване от семеен тип „Дъга” в кв.“Черноконево“.

Малчовците и тийнейджърите идват от с.Петрово, общ. Стара Загора.

От сега нататък те ще живеят в уюта на семейната красива къща и под грижите на педагог, психолог, социални работници и детегледачка.

Стаите им са оборудвани за двама, има и красив двор с детска площадка.

Първите три момиченца бяха посрещнати с ръчно приготвени питки, донесени за „Добре, дошли“ от местния пенсионерски клуб. Жените от третата възраст обещали, че ще идват да помагат на децата в ежедневието им. Така нашите деца ще си имат вече и баби, коментира с радост ентусиазма на беловласите управителят на Центъра Елена Тодорова.

Центърът е изграден по Оперативна програма“ развитие на човешките ресурси“. По нея финансовото подпомагане е разписано до февруари, следващата година, след това това минава като държавна делегирана дейност.

На 4 юли децата ще станат общо 11. Те са на възраст от 9 до 25 години и са със специални потребности. Идват от социални домове от различни краища на страната. Някои от тях са деца, лишени от родителски грижи. Някои са и с умствена изостаналост.

Всеки един от младежите и децата си има своята история и нерада съдба. Всеки от тях е една малка вселена, затова и подходът ни ще е индивидуален, разказа Елена Тодорова.

Целият екип на проекта ръководи Ивелина Златева. Екипът предвижда перманентна работа за преодоляване на негативните настроения към хората с увреждания и създаване на приятелска среда за децата от Центъра и сред местното население.

След седмица, когато се съберат първите 10 и поне малко се опознаят, от управата възнамеряват да организират детски празник. След месец пък ще бъде разписан индивидуален план за всеки от обитателите на центъра за това какви умения ще надгражда, за да бъде по-самостоятелен.

 

Елена Тодорова вече е приятел с една от новодомките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини