От х:

Днес в x:

Хасковлии: Детски добавки само за майки над 18 години

Анка бе една от малолетните майки

Само родители, навършили пълнолетие, да имат право на детски надбавки! За това настояват граждани, които организираха петиция във Фейсбук. Инициативата е подкрепена от близо 5000 души и набира все по-голяма популярност. По информация на Haskovo.net голяма част от тях са хасковлии.

Те настояват да се направят промени в закона. Недоволстващите смятат, че към настоящия момент се дава възможност на малолетни и недееспособни българки да раждат деца.

Maлолетната майка няма нито образователен ценз, нито законовото право да бъде наета на трудов или граждански договор, респективно няма необходимите приходи за отглеждането и осигуряването на образованието на детето си. Това води до реалната невъзможност детето да се интегрира в обществото.

Всъщност ние наблюдаваме абсурда деца да раждат деца. Този порочен процес заставя работещите чрез данъците си да издържат група хора, за които раждането се е превърнало в бизнес и средство за оцеляване. Всеизвестен факт е, че този „бизнес“ е един от най-популярните сред малцинствата, пишат във Фейсбук инициаторите на подписката.

Записването на възрастов праг от 18 години за получаването на помощи при бременност и за отглеждане на деца ще елиминира или драстично ще намали детската раждаемост, смятат недоволстващите.

Хасковска област е на едно от челните места по брой на непълнолетните родилки. Само за миналата година в отдел „Закрила за детето“ са получен 48 сигнала за такива. 30 от тях са от Хасково и Минерални бани. Лекарите са на мнение, че раждането в тази крехка възраст е опасно за майката, която не е физически съзряла, а така също и за бебето. В този случай е по-голяма възможността за раждане на недоносено бебе, защото самите органи на майката не са укрепнали. По-тревожното е, че само за първите три месеца на тази година случаите на непълнолетни родилки са 34, тоест те доближават броя за цялата 2013-та.

Копия от искането ще бъдат изпратени до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, до всички партии, омбудсмана и други институции.

Петицията може да видите тук

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Майка-данъкоплатец
    3 0
    10:51, 25 яну 2015
    Напълно съм съгласна всякакви помощи да се обвържат с:
    1. Пълнолетие-в България навършени 18години ( ако все пак се случи майката да е непълнолетна да се съди бащата за Педофилия, ако е известен разбира се ,защото те и пет деца да имат все нямат татко , именно,защото по този начин попадат в още една графа за ОЩЕ помощи...)
    2.Платени данъци , няма да е лошо и бележки за платен ток 6 месеца назад, защото данъци на какво да плащат като "къщурките" са им незаконни .Не мога да си обясня защо не ги събарят, ако един българин поиска да построи на свое собствено място земя,която е закупил или наследил-ЗАКОННО ще бъде принуден да прави скица,която се заплаща и още безброй такси и ходене по институции... И пак може да не му разрешат да строи, а те си построили цели "кварталчета" навсякъде из страната и си живуркат необезпокоявани -напротив даже подпомагани... А нас принудиха да съборим законно купените си гаражи за автомобилите за които плащаме данъци,защото загрозявали , а техните гета са мнооого "привлекателни"...даже имаше срок и ако не беше спазен държавата ти взима гаража-БЕЗОБРАЗИЕ)
    3. Задължително да имат средно образование (това според мен трябва да бъде и изискване за право на гласуване, защото как гласуваш като не можеш да четеш и пишеш - недоумявам) Те български говоримо не знаят , какво говорим да си попълнят молбите за помощите и това даже правим за тях- служителите им ги попълват, а ние ако не сме попълнили нещо в някоя си декларация или молба те връщат обратно в края на опашката да си допълниш-Е за каква дискриминация говорим ...ПРАВАТА си знаят , а за ЗАДЪЛЖЕНИЯ не са и чували даже....
    Та не се намери някои съвестен и честен човек да влезе в тоя парламент- само крадци , лъжци и алчни продажници...
    Ние ще се борим по колко човека не знам за едно място в детските градини...и защо не построят още детски градини, така освен достатъчно места за дечицата ще има и още работни места...отговорът на някои депутат би бил Няма средства- ами как ще има като нашите данъци и удръжки и всякакви други плащания към държавата...ги раздавате под формата на помощи за т.нар "малцинство", а останалите си разпределяте помежду си!!!
    С тая "бясна скорост" с която се "развъждат" не съм пророк , но предвиждам в много близко бъдеще ако не се ограничи раждаемостта им , ние да сме малцинството....и каква е тая смешна история с детските добавки , а именно за ВТОРОТО дете - 50лв , а за ПЪРВОТО-35лв. , каква е логиката българинът масово е с по едно дете , защото второ дете е направо ЛУКС да отгледаш ( и пак , кой се "облажва" от това пак ТЕ-"малцинството")
Последни новини