От х:

Днес в x:

13 °C

Ръст на желаещите непълнолетни да работят като сервитьори и бармани

Увеличение на броя на непълнолетните, желаещи да работят, отчетоха от областната дирекция Инспекция по труда в Хасково.

През януари тази година са дадени 9 разрешения за приемане на работа на непълнолетни лица. През същия период на 2019 г. е имало само 1 такова разрешение, съобщи на пресконференция директорът на контролната служба Кирчо Кирев. Той поясни, че наетите през тази година младежи приоритетно работят в заведения като сервитьори и бармани.

От Инспекцията по труда предположиха, че увеличението на работещите непълнолетни вероятно се дължи на две причини - едната е липсата на работна ръка във всички сектори, а другата е желанието на младежите да си подпомогнат собствения бюджет.

Haskovo.net припомня, че заявленията за работа се подават в Инспекцията, на чиято територия се намира обектът, в който ще работи непълнолетният. Искането за наемане на непълнолетно лице трябва да бъде отправено от работодателя. Работодателят трябва да представи комплект от документи, а родителите на непълнолетното лице трябва да подадат декларация, че са уведомени за условията и рисковете, при които ще работи детето им. Младежът трябва да има навършени 16 години и да си изкара медицинско за започване на работа. След подаване на всички необходими документи непълнолетният може да бъде нает при спазване на правилата за работа при младите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Мъ
    мързелива
    11 -6
    12:38, 25 фев 2020
    живейте си живота. после цял живот ще работите. изчакайте максимално, преди да се захванете за работа! и без това тук са робски грошове...
    • По
      Порчо
      7 -1
      14:36, 25 фев 2020
      По-добре на колене пред бара, отколкото прав пред струга!
  • 2
    Ми
    Милена
    17 -1
    12:52, 25 фев 2020
    Какво да правят децата, като виждат, че семейния бюджет не стига. Едва ли от хубаво искат да работят. Сега им са най - хубавите години и вместо да се забавляват и да се радват на живота, те са принудени да работят. Ако стигаха парите на родителите им, те едва ли щяха да трябва да работят. До това положение политиците докараха народа. Старите (пенсионерите) са принудени да работят докато са живи, за да могат да оцелеят. Сега системата принуждава и децата да работят от малки. Всички трябва да работят за да оцеляват! Това ли е светлото бъдеще, което ни обещаваха политиците?!
    И се пита в задачата: А кога ще живеем??? Кога ще се радваме на живота??? Кога ще бъдем щастливи???
    • По
      Порчо
      7 -3
      14:38, 25 фев 2020
      Българи попитали радио Ереван:
      - Кога ще живеем по-добре?
      Радиото помислили и отговорили:
      - По-добре вие вече живяхте!
  • 3
    Ra
    RABOTODATEL
    8 -4
    12:52, 25 фев 2020
    Докога държавата ще пречи младите хора с навършени 16 години да работят свободно 8 часа -без да им се изискват ред документи . В цял свят навършилите тази възраст работят свободно , а в някои държави могат и от 14 г.Крайно време е чиновниците да се пенсионират и да дойдат млади хора на които им се работи , или може би това е начин да се притискат работодателите и да им извиват ръцете.
    Пратете ги в Европа ,Америка ,Азия да се ограмотят от каква възраст могат да работят на пълно работно време !
    • 13
      135
      10 0
      14:12, 25 фев 2020
      То на такива като тебе и от пеленачета да ти работим,пак няма да се наядете.Не се научихте,че трябва да заплащате достойно труда на тези които ви работят,а знаете само да крадете.Прогонихте почти всичко годно и кадърно за работа и опряхте и до детския труд.Вас трябва да пратят в Западна Европа и Северна Америка да се ограмотите как се заплаща труда на хората и данъците към държавата.
  • 4
    Де
    Деница
    6 -4
    13:08, 25 фев 2020
    Ако сте непълнолетни и желаете да работите, ако не ви предложат най-малко 1200лв. работна заплата за цял месец, въобще не се занимавайте, а използвайте времето пълноценно да се образовате в нещо което ще ви трябва за в бъдеще.
  • 5
    12
    123
    1 -1
    17:25, 25 фев 2020
    Ако не могат да си вадят пари с почтена работа ще си я вадят с котенцата , а момчетата по-трудно ще я карат.
  • 6
    Ск
    Скляпчо
    1 -5
    17:51, 25 фев 2020
    Едно време караха хората насила да работят.Навърши... Виж коментара
  • 7
    Тт
    тт
    1 0
    19:30, 25 фев 2020
    По бай тошово време децата бачкаха безплатно.Караха ги на бригади,и нищо не им плащаха.

Още новини

Последни новини