От х:

Днес в x:

22 °C

Все повече непълнолетни от Хасковско искат да работят през лятото

Все повече непълнолетни от Хасковска област искат да работят през лятото. Това става ясно от отчета на Инспекцията по труда в областния град.

През юни тази година са издадени 22 разрешителни за приемане на работа на непълнолетни лица, съобщи шефът на контролната служба Кирчо Кирев. Той поясни, че за същия период на миналата година са издадени 16 разрешителни.

Обикновено разрешителните се издават за сезонна работа - бармани, сервитьори, автомивки, продавач-консултанти.

Младежите между 16 и 18 години не могат да бъдат наети на работа без разрешение от Инспекцията по труда. Процедурата е описана подробно в сайта на държавната служба в рубриката "Административно обслужване", подрубрика "Процедури".

Документите, които се изискват от работодателите са идентични с тези, които те следва да осигурят за всяко работно място, независимо дали на него се наема пълнолетно или непълнолетно лице. Разликата е, че при наемането на непълнолетни тези документи се представят в Инспекцията предварително, а когато лицата са пълнолетни - при проверка.

Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда се квалифицира като престъпление и в тези случаи се сигнализира прокуратурата, каза още Кирчо Кирев.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ва
  Васко
  2 -1
  15:09, 31 юли 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 2
  Ra
  RABOTADATEL
  15 0
  15:29, 31 юли 2019
  Променете закона !
  Във всички страни от Евросъюза младите хора работят от 16 год. на пълен работен ден.
  Само в България неможе - чиновниците трябва да разрешат и да ни проверяват.
  Докога, докога ...
 • 3
  Йо
  йокин
  0 0
  17:40, 2 авг 2019
  А някой,запитали се,ЗАЩО?
 • 4
  По
  поли
  1 0
  19:12, 4 авг 2019
  Непълнолетните младежи работят,защото заплатите на родителите им са ниски.

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини