От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда: Работниците да се жалват докато са на служба, не като напуснат

От Инспекцията по труда напомнят на работещите, че при нарушаване на правата им следва да подават сигнали своевременно - докато са на работните си места. Това заяви директорът на държавната служба Кирчо Кирев. Той поясни, че контролните органи не могат да се намесят, ако работниците претендират за устно договорено възнаграждение.

Служителите от Агенцията не могат да обявят и трудово правоотношение, ако лицето не е установено на работното си място. Честа практика е работниците да подават сигнали, след като вече са напуснали работните си места с твърдението, че са полагали труд без договор за определен период от време, за който не им е заплатено. В този случай Инспекцията не може да задължи работодателя да изплати възнаграждение, тъй като същото не е установено писмено, нито може да обяви трудово правоотношение за периода, след като лицето не е установено да полага труд. Подават се и сигнали за неизплатени възнаграждения, като при проверката се установява, че договореното в трудовия договор е заплатено, а дължимата сума е уговорена устно. В тези случаи Инспекцията отново няма правомощия да задължи работодателя да я изплати.

Акцент в летните месеци е и контролът по законосъобразното наемане на непълнолетни лица. Те се наемат след предварително разрешение от Инспекцията по труда, като заявлението може да бъде подадено по електронен път, съответно така да бъде получено и разрешително. При наемането на непълнолетни лица се изискват идентични документи, каквито следва да има в трудовите досиета на всяко наето лице. Разликата е, че при наемане на непълнолетни лица те се предоставят предварително, а при наемането на пълнолетни - при проверка. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията се квалифицира като престъпление и при установяване на такива случаи се информира прокуратурата, допълниха от контролната служба.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Bo
    Borgir
    20 0
    18:23, 29 юни 2019
    Много добре знаете, че няма да го направят, защото ги е страх да не ги изритат от работа. И твърде добре ви е известно, че именно Инспекция по труда трябва да прави редовни проверки. Държавата ни прилича на джунгла, и една от причините е, че не се проверяват работодателите, а се действа само поръчково или при трудов инцидент. Така че - престанете с глупавите изявления, а си вършете работа! Хората много добре знаят за какво иде реч.
    • Ма
      МАНГО
      1 -1
      00:06, 30 юни 2019
      Знаете ли колко заплата получават държавните служители?
      Вие бихте ли си мръднали задника за такава сума?
      Аз не бих.
      Но всички държавни служители са пазители на статуквото в управлението на държавата - и затова всеки, като дойде на власт - създава все повече синекурни длъжности. Така стартират с 15-20% преднина пред опозицията.
  • 2
    Ди
    Диан
    5 0
    22:20, 29 юни 2019
    В инспекция на труда не се работи добре!
  • 3
    Iv
    Ivo
    5 0
    06:59, 30 юни 2019
    Обясниха ни как няма да си свършат работата.
  • 4
    Bl
    Blessings
    0 0
    08:32, 30 юни 2019
    Ами да им вдигнат заплатите и да им дават бонус на бройка изловен тарикат - работодател. Иначе няма оправия.
  • 5
    Мм
    мм
    4 0
    09:14, 30 юни 2019
    Можете например да сезирате прокуратурата за подобни работодатели. Просто не ви се работи.Седите си на бюрата и си получавате заплати. Трябва да си заработвате парите с труд.
  • 6
    Ни
    Никодимчо
    1 0
    19:34, 30 юни 2019
    Работникът става съучастник, щом се съгласява да работи без договор, т.е. без да плаща осигуровки и данъци. Няма от какво да се оплаква - щом се пише на тарикат, ще разбере, че има и пО тарикати.
Последни новини