От х:

Днес в x:

Стартира петиция за уволнение на служителите, работили по жалбите на застреляния Иван Владимиров

Хасковлии и димитровградчани подкрепят онлайн петиция с искане за уволнение на началника на 5-то РПУ в София и служителите, работили по подадените жалби от психолога и писател Иван Владимиров-Нав. Той беше застрелян на 8 февруари вечерта във входа на блока, в който живее, от съседа си Румен Тонев след години наред спорове помежду им. Бившият полицай стрелял от упор във Владимиров със законно притежаваното си оръжие, което е получил, когато за кратко е бил служител на МВР преди време. В хода на разследването стана ясно, че Владимиров е подавал многократно жалби за тормоз от съседа си.

Гражданската петиция е създадена на 10-ти февруари и до момента е подкрепена от 1677 души от цяла България и наши сънародници, които живеят в чужбина. С всеки изминал час обаче броят на подписите в нея расте.

Петицията ще бъде изпратена до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, до старши комисар Калоян Милтенов, директор на СДВР. В нея искането е бездействалите полицаи и шефът им от 5-то столично полицейско управление, запознати с подадените от Владимиров и майка му сигнали за съседския тормоз, да бъдат незабавно дисциплинарно уволнени, без право на последователно назначаване в структурите на МВР и без право на пенсия и социални придобивки, предоставени от Вътрешното министерство.

В петицията се настоява тези служители да поемат отговорност. „Настояваме хората в структурите на МВР да не забравят, че служат на обществото и когато не се справят с това, те нямат място в тях“.

От коментари на подписалите петицията става ясно, че хората са потресени от безхаберието на службите. Негодуват, че въпреки дори публичните изяви на Иван Владимиров по темата с междусъседските спорове и предупреждения от него в национален ефир, че те могат да бъдат доста опасни, служителите, отговарящи за сигурността на населението и спазването на реда са останали „глухи“ и „бездушни“. Масово хората обясняват, че подписват петицията, свързана с конкретния случай, но чрез нея искат кардинална промяна в системата и гаранции за сигурността си, както и адекватна реакция от институциите не след трагичен случай, както този с Иван Владимиров или убития през месец ноември миналата година Иво Андреев, който бе застрелян отново при междусъседска свада, а навременна намеса и предотвратяването им. „Подписвам, защото ми писна да няма държава“, „Не можем да живеем в касапница и институциите да са неадекватни“, „Подписвам, защото не искам детето ми да живее в джунгла“, „Безхаберието ражда безумие!". Това са част от посланията, които включилите се в петицията оставят като коментар.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Точно👍
    30 -5
    17:06, 13 фев 2023
    Браво, това е логично и справидливо!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини