От х:

Днес в x:

Интелектуалци и артисти искат оставките на Вежди Рашидов и Боил Банов

Едва седмици след полагането на клетва на новото правителство на Бойко Борисов се появиха и първите недоволства срещу назначенията в областта на културата. Интелектуалци създадоха петиция, която се обявява против назначението на бившия министър на културата Вежди Рашидов като председател на парламентарната комисия по култура, а в друга петиция музикантът Мартин Кърнолски застана срещу новия културен министър Боил Банов.

"Обидно е лице като Вежди Рашидов да бъде на върха на българската култура било то като министър или като председател на парламентарната комисия", каза в студиото на телевизия "Bulgaria on air" скулпторът проф. Велислав Минеков, който подкрепи подписката. 

"Вежди Рашидов е натоварен с минало, което е неподходящо за такъв пост. Какво направи той за двата си мандата като министър? Не само, че нищо не бе направено, но и нямаше парламентарна опозиция, която да каже, че се разхвърлят пари, които отиват в нечии джобове. Последното беше много вълнуващо - строежът на нова опера в Пловдив", заяви той по повод обещанието на Рашидов да извади 60 млн. от културния бюджет на странната за нова опера, ако стане пак министър и ако Пловдив приеме 20% от акциите на Панаира на Георги Гергов.

"Когато започнат да се правят подписки срещу министъра на културата и творци се хванат за гушите, означава, че нещата не са наред. Бих се подписал под подписка против подписките, когато се намесват имената на творци", коментира от своя страна писателят Димитър Недков в студиото на телевизията във връзка с появила се нова петиция за отстраняването на Боил Банов от поста министър на културата. 

Същевременно Недков се обяви в подкрепа на Вежди Рашидов, изказвайки твърдение, че Рашидов силно е подкрепял културата, карайки Илия Павлов да финансира много културни проекти, във времето, когато е ръководил "Мултигруп".

"Невъзпитано е, когато се псува българската държава в парламента и бива определяна като циганска. Невъзпитано е, когато се псува в кабинета на министъра пред българското знаме. Проблем е, когато се изказваше срещу хората с различна сексуална ориентация. Проблем е и неговото разхождане само в медии, които не му задават неудобни въпроси", допълни Минеков за действията на Рашидов в двата му мандата като министър.

Недков обаче обвини проф. Минеков, че има интереси да заеме поста на културен министър. 

"Моите апетити са да съществуват закони в областта на културата. Не смятам, че трябва артист да заема поста министъра на културата. Министъра трябва да е дори правист, културолог или икономист. От такива трима души трябва да се управлява министерството. Но такова нещо няма и в комисията по култура. Никой от комисията не иска да променя културни закони", допълни той.

В студиото се появиха и твърдения за задкулисно управление на Вежди Рашидов чрез Банов, който бе негов заместник в предишното правителство на Бойко Борисов. 

"Г-н Банов по професия е бивш зам.- министър на културата, преди това е директор на театър в Хасково. Той се издигна не заради друго, а за да може да пази гърба на Рашидов. Не вярвам, че ще има подобрение в българската култура", заяви проф. Минеков.

"Задкулисно се управлява целия свят. Не познавам г-н Банов, не мога да коментирам", заяви от своя страна Недков. 

Музикантът Мартин Кърнолски, който е създател на петицията срещу Боил Банов коментира пред телевизията, че се чувства лично обиден от факта, че министърът на културата е поздравил с писмо за рождения ден рапъра Кристиян Талев, по-известен като Криско.

Кърнолски заяви, че не вярва Боил Банов да подаде оставката си заради създадената петиция, но иска да е нясно, че не бива, по думите му, да сравняват неговото творчество с представител на хип-хоп средите, разрушаващ българската култура с произведенията си.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини