От х:

Днес в x:

Майки на бунт срещу поскъпването на забавачката

Петицията събра около 200 привърженици за около час

Майки от Хасково се надигнаха срещу поскъпването на таксата за детските градини. Те създадоха група в социалната мрежа Фейсбук под името „Не на увеличаването на таксата за градина“. Регистрацията на петицията стана близо час, след като в Haskovo.net бе оповестено, че кметът Георги Иванов е внесъл такова предложение за сесията на ОбС на 29 ноември. За броени минути подписката събра близо 200 привърженици. Техният брой расте непрекъснато, а инициативата набира все по-голяма популярност.

„Mай е крайно време да направим нещо! Докога ще плащаме луди пари за градини и ясли? В Хасково са най-високите такси. А за какво? Плащаме за Настоятелство, за консумативи, театри и не знам си какво още...Колко е доходът на едно семейство? Това не се издържа.“, пише Росица Чакърова в създадената група.

Родителите недоволстват и срещу условията в детските градини в Хасково. Те се възмущават от това, че в малкия Ивайловград забавачката е обновена изцяло по проект, а подобни неща не се случват в областния град. Освен това едва ли в Ивайловград таксите са толкова високи, жалват се още в социалната мрежа. (При справка на „Haskovo.net” стана ясно, че таксата в Ивайловград е от порядъка на 32-35 лева. Там се прави разбивка и се изчислява сума за ден, която този месец е 1,60 лева, а за миналия е била 1,58.)

Недоволстващите майки се надъхват и се заканват да организират протест против поскъпването на забавачката.

Предложениетo за увеличение на таксите за детска градина внася в Общинския съвет в Хасково кметът Георги Иванов. Докладната ще се разглежда и гласува на редовната сесия на 29 ноември. Ако местните парламентаристи го одобрят, таксите в целодневните детски градини в града ще скочат с около 40% - от 50 на 70 лева, а в селата - от 25 на 45 лв.

Анета Кутелова

Обвновената детска градина в Ивайловград, където таксата е между 32 и 35 лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини