От х:

Днес в x:

Хасково с най-скъпа забавачка и най-ниски заплати

За родителите и децата ходенето на детски градини вече няма да е такъв празник

Хасково си върна палмата на първенството по най-скъпа детска градина в България. Така беше през 2007 година, когато родителите бяха обложени с 50 лв. За сравнение тогава в Пловдив таксата бе 25 лв. на месец. После някои градове ни настигнаха, а някои даже и изпревариха. С новата месечна такса от 70 лв. обаче, градът на Богородица си връща лидерството, дори и спрямо няколко пъти по-големи /и богати/ градове. В София например забавачката е 60 лв при ежедневна посещаемост. Във втория по големина град Пловдив, родителите плащат 50 лв. Морската столица Варна е на същата тарифа, а в съседния й Бургас е 55 лв. Любопитното е, че в бургаската община Несебър например, детските градини са напълно безплатни.

Най-висока досега бе таксата в Русе. Там методиката е 10 лв. твърдо за запазено място и по 2.50 лв. на ден. Сумирано по 21 работни дни това прави 52.50, като общата сума е 62.50 лв. Подобна е методиката и в Търново, където таксата е същата.

Любопитно е сравнението със съседни градове и такива, които са на нашия хал. В Кърджали таксата е 50 лв, в Стара Загора също. 40 лв. е в Благоевград, в Плевен и Шумен по - 45 лв, а в пълния двойник по размери и население град Перник е 47 лв. Там таксата за място е едва 5 лв. В някои градове като Смолян /40 лв/ има облекчения за задължителните предучилищни групи от 5 и 6 годишни. Децата си плащат само храната на ден. Което поевтинявало още сумата.

Това е невъзможно, коментираха дългогодишни служители в хасковски детски градини. Храната е основното перо в разходите (за Хасково на месец излизат на 85.80 лв. на дете). Плащането дори само на храната излизало по-скъпо от таксата. Директорите на ОДЗ-та нямаха официална позиция за готвеното увеличение, защото по думите им, го разбрали от медиите.

Сигурно е, че облекчения за хасковските 5 и 6 годишни не се предвиждат - и сега таксата им е равна на останалите. Във Враца обаче са го измислили. Задължителната предучилищна била с такса по 1.50 лв. на ден, без твърда такса, а месечно сумата излизала максимум на 33 лв. Подобна е методиката в Габрово, както и таксата-33 лв.
И още една съпоставка. Средното ниво на заплатите в Хасковско е 556 лв. при при 792 за страната. Сравнението по региони е още по-срамно. По заплати сме на 25-то място от 28 области в страната, като разликата с последните в списъка на позора е минимална.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини