От х:

Днес в x:

Капани за заблеяни дебнат по Дунав и Съединение

Изпочупената и ръждясала арматура "обещава" сериозни проблеми


Капани за заблеяни пешеходци са прояли тротоарите на два от най-натоварените хасковски пътни артерии – ул. Дунав и бул. Съединение. Стари шахти са почти оголени от бетонното си покритие, а от открилите се дупки зее изкривена и ръждясала арматура. Всеки, незабелязал вълчия капан на пътя си, рискува да получи незабавен транзит до хасковската ортопедия или дори хирургия. Корозията и мръсотията пък почти сигурно гарантират тетанус дори при минимално одраскване. А падналите в капана рискуват много повече.

Пробата за издръжливост показа, че остатъците от покритието може да издържи теглото на дете, но при възрастен мъж арматурата поддава с жалостиво скърцане. От друга страна дупките изглеждат относително малки за голям крайник, но са точно „по мярка“ за детско краче. Минното поле е непроходимо за детски колички или велосипеди. Шансът е само навременното заобикаляне, но при условие, че си гледаш в краката.

Една от дупките зее по бул. Съединение, в района на сегашното Защитено жилище за деца и младежи без родителска грижа. Районът граничи с точно две натоварени кръстовища - на Раковски и Съединение и на 5-лъчевото Съединение с Александър Стамболийски, Ивайло и Булаир, по които се отича целия трафик от северната част на града в посока центъра и обратно. Само за 5 минути дупката бе заобиколени от цифром и словом 22-ма души. Някои забелязваха препятствията в последния момент и правеха отскоци встрани. Други се сезираха от снимащите репортери. Някои от редовните пешеходци обясниха, че проблемът е отдавна, но напоследък се задълбочил. Специално задълбочаването е не повече от метър, но напълно достатъчно за контузия.

Другата порция дупки е по „Дунав“ в района на бившите военни блокове. Там опарили се може би минувачи бяха покрили ямите с парчета етернит, но пък това по-скоро води до заблудата, че отдолу е твърдо. Не е.

Шахтите със сигурност не са на ВиК или наши, коментираха от общината. Вероятно става дума за стари съоръжения, в които минават телекомуникационни трасета, предположиха оттам. Към момента липсва единен кадастър къде колко шахти има и съответно ясна отговорност, кой трябва да се погрижи за тяхното обезопасяване. Администрацията обаче може да задължи съответния собственик да вземе мерки.

Г. Христов

Внимателните пешеходци заобикалят отдалеч
Други в последния момент
Остатъците от покритие лесно могат да поддадат на възрастен човек
Дупки има и по Дунав
Препятствията бяха непреодолими за майките с деца
Някои бяха покрити...
Което е по-скоро мечешка услуга
Става дума за стари телекомуникационни шахти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини