От х:

Днес в x:

Десетки бежанци с неясна самоличност пуснати на свобода

Не малко са били бунтовете на чужденците в Любимец

Хасковският административен съд масово освобождава емигранти, които са били настанени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец. Само от началото на юни магистратите са освободили 16 чужденци, предимно от Алжир.

За предходния месец пък са освободени 71. През юни има и 6 дела, които са изпратени по подсъдност в Софийския административен съд. Освободените нямат документи за самоличност и въпреки че се представят за граждани на някоя държава, това няма как да се потвърди. Не е ясно и дали тези чужденци не са терористи, джихадисти, ислямисти или криминални престъпници, застрашаващи сигурността в страната, коментират хасковски адвокати.

От справка в сайта на съдилището става ясно, че магистратите освобождават чужденци по идентични причини. Според европейските директиви, отразени в нашето законодателство, чужденците не могат да бъдат задържани в лагерите за повече от 6 месеца, освен в изключителни случаи (задържането на няколко чужденци е удължено). Иначе самоличността им се установява при проведените с тях интервюта и анкети, като липсват данни посолството на Алжир да е отказало да потвърди заявената от чужденеца самоличност. Съдът установява, че няма данни и дирекция „Миграция“ да е поискала от алжирските власти необходимите документи, за да бъде лицето експулсирано от България. В същото време магистратите приемат, че липсата на документи на бежанеца не може да се тълкува като „отказ за съдействие за установяване на самоличността му“. И тъй като 6-месечният срок за задържане е изтекъл, чужденецът трябва да бъде освободен, независимо, че самоличността му остава неясна.

Освободените алжирци не знаят български и трудно биха могли да си намерят работа. Според запознати те изобщо не остават в България, а се насочват към западни европейски държави. Тъй като са без документи обаче, това може да стане само нелегално или с фалшиви паспорти.

Какво обаче се случва с един бежанец, алжирец или от друга народност, освободен от лагера, но без всякакви документи и на практика оставен без всякакъв избор? Позицията на МВР е, че отговорността за чужденците е на Държавната агенция за бежанците. Агенцията от своя страна няма друг избор, освен да спазва законите и европейските директиви. А те гласят, че никой не може да бъде задържан за срок, по-дълъг от 6 месеца. И ако през това време чужденецът не получи някакъв статут, документ или пасаван за извеждане от страната, то просто му показват вратата, независимо, че самоличността му е неясна. Какво се случва по-нататък с него, никой не знае.

Шефката на Административния съд в Хасково Теодора Точкова обеща да коментира казуса с освободените чужденци през следващата седмица. От дирекция „Миграция“ пък се ангажираха да предоставят на Haskovo.net данни колко от освободените чужденци са върнати обратно в лагера, тъй като на практика са на свобода, но без всякакви документи без самоличност.

Анета Кутелова 

 

Специализираният дом се охранява строго

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини