От х:

Днес в x:

Ученици наблюдаваха дело на бежанец

Близо 40 ученици наблюдаваха процеса

Близо 40 ученици от Финансово-стопанската гимназия и Гимназията по туризъм посетиха Административен съд в Хасково в Деня на отворените врати днес. Гимназистите бяха от 10 и 11 клас, в чиято програма е заложено изучаване на право. Не малка част от тях възнамеряват да станат юристи. Такива нагласи изрази Юсуф Насуф от 11 клас от ФСГ. Той вече е приет за студент в Стопанската акедемия в Свищов, тъй като е спечелил състезание по счетоводство. Оставало само да си избере специалност.

Влизайки в съда учениците чрез презентация бяха запознати със структурата и фукциите на съдилището. По-късно те наблюдаваха реален процес по жалба на Кадир Конате от Кот д`Ивоар (Западна Африка). Той обжалва отказ на Държавната агенция за бежанците за издаване на бежански или хуманитарен статут. Чужденецът не присъства в съдебната зала, тъй като това не е задължително, но бе защитаван от служебен адвокат Полина Ваклин. Агенцията за бежанците пък бе представлявана от юрисконсулт Снежана Стоева. По думите на африканеца, той е бил принуден да напусне страната си, заради въоръжен конфликт в страната си. Неговият магазин бил опожарен, а с това били унищожени и неплатени стоки. Впоследствие кредиторите започнали да го преследват. Пред съда адвокатката му пледира, че незаконосъобразно му е отказан бежански статут, а колежката й настоя, че отказа е обоснован. След изслушване на страните съдия Ива Байнова заяви, че решението ще стане ясно в едномесечен срок.

Учениците имаха възможност и да се срещнат с председателя на съда Теодора Точкова. Магистратът им разясни надълго и нашироко движението на жалбите – от момента на постъпването, разглеждането им, до произнасяне на съда. Някои от решенията на ХАС подлежат и на обжалване пред Върховния административен съд.

„Професията на юриста е интересна, а на съдията още повече“, каза Точкова пред учениците. Когато едно решение на съда бъде потвърдено от по-горна инстанция, означава, че съдията си е свършил добре работата, каза в заключение тя. Магистратът пресотави възможност на гимназистите да задават въпроси, но те отказаха.

Инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда за втора поредна година. Тя е в изпълнение на Годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет. Пред нея е поставена основна цел, чрез непосредственото запознаване с работата на съдебната система, да се повиши правната култура на гражданите, както и да се изгради нужното доверие към правораздавателната дейност на държавата.

Анета Кутелова

Входа на съда има строг пропусквателен режим

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини