От х:

Днес в x:

Край с чакането, експресни винетки за инвалидите

Хора с над 50% увреждания, вече ще получат експресно безплатни винетни стикери. Преди заявленията се обработваха за 15 дни и се налагаше чакане. Вече социалните служители ще могат да извършват веднага проверка в база данни на ГРАО. Промяната е уредена с изменение в Наредба, която влиза в сила от 1 юни. Това каза директорът на „Социално подпомагане“ в Хасково Стефан Манахилов.

До края на април в дирекцията са постъпили 4762 заявления, като са отпуснати 4730 стикера и са отказани 32. Сред причините за отказите са, че колата е лизингова, че мощността на двигателя надхвърля ограничението за кубици и конски сили и други.

Освен това, когато заявлението се подава от пълномощник, вече няма да се изисква личната карта на лицето, което има право да получи винетен стикер. Упълномощеното лице може да подаде заявление със своята лична карта.

Другото изменение ще влезе в сила от 1 януари догодина. Оттогава заявленията ще могат да се подават с електронен подпис. При неизрядни документи или липса на документ, инвалидът ще има 7-дневен срок да отстрани грешката.

Сега се въвежда нова програма за съставяне на единен регистър за експертните решения на ТЕЛК. Така всички ТЕЛК-ове, по които в момента се изплащат помощи или които ще постъпват нови заявления, ще бъдат сканирани с имената и ЕГН-тата на лицето и ще се създаде национална база данни за съществуващите решения на ТЕЛК.

Анета Кутелова

Стефан Манахилов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини