От х:

Днес в x:

МФ обяснява за винетките и обществените поръчки

Договорите с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване - включително винетки, нямат характеристики на обществена поръчка – те се сключват при еднакви публично оповестени общи условия и цени, всеки може да кандидатства и да получи право на доставчик. Това предвижда директива на Европейския съвет, съобщиха от Министерството на финансите.

Проверка на МФ по повод твърдения, че през юни 2023 г. министерството е приело промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) под влияние на външно становище, е показала, че това не е вярно.

От МФ съобщават още:

Директивата на Европейския съвет е транспонирана в българското законодателство в Закона за пътищата през 2019 г. В изпълнение на този закон Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договори с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване (вкл. винетки), без да прилага правилата на Закона за обществените поръчки.

През юни 2023 г. МФ предлага промяна в ЗОП във връзка с изискванията по второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Предлага се да се премахнат всички изключения от ЗОП, за които така или иначе не се провеждат търгове по различни закони. Освен договорите по Закона за пътищата, предложените промени засягат и търговете на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за медицински изделия, продукти и апарати и др., които се плащат по пътеки и са предвидени в съответните специализирани закони.

В хода на общественото обсъждане са постъпили възражения срещу премахването на изключението както за винетките, така и за търговете на НЗОК и други договори. Конкретно за винетките в становището си „Интелигентни трафик системи“ АД иска изрично да има записано изключение за този вид договори в ЗОП, независимо че то не е необходимо. Подобно искане с широко медийно отразяване направиха и от Българския лекарски съюз (БЛС) за пътеките на НЗОК.

Министерството на финансите е изразило становище, че тези договори нямат характеристики на обществена поръчка. Затова няма значение дали министерството формално ще приеме, или отхвърли мотивите на „Интелигентни трафик системи“ АД – договорите така или иначе са извън приложното поле на ЗОП.

Изключенията, предвидени в директивите, са изчерпателно определени и не се допуска въвеждането на други. Тъй като това са изключения, които съществуват в закона, а не са нови, възраженията са приети по принцип, като е оставено да се консултират с ЕК.

Финалният вариант на промените в ЗОП е съгласуван с ЕК като задължение по НПВУ, преди да бъде внесен в Министерския съвет и парламента.

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини