От х:

Днес в x:

До 23 млн. лв. годишно отиват за комисионни за продажба на винетки

Комисионната за продавачите на винетки да стане 3%, предлагат ПП-ДБ

„Продължаваме промяната - Демократична България“ внесоха законопроекта, с който предлагат промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки. Предложението е комисионът да се намали от 7% на 3%.

Основни вносители на предложените промени в Закона за пътищата са Кирил Петков и Божидар Божанов. Документът е подписан от още десетима депутати от групата на ПП-ДБ.

Миналата седмица разследване на bird.bg достигна до пленарната зала и на премиера Николай Денков му се наложи да дава обяснения от името на финансовия министър Асен Василев.

Според публикацията на разследващия сайт бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувачът се оказва фирма на Станислава Арнаудова, известна като „Кралицата на винетките“ - посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят.

В рамките на същия ден от ПП-ДБ обявиха, че внесат законопроект, с който да намалят комисионните на продавачите на винетки.

В мотивите на вече внесения в деловодството законопроект пише, че годишно между 17 и 23 милиона лева се изплащат като комисионни на т.нар. национални доставчици на услуги само за продажбата на електронни винетки.

Понастоящем има два начина да си купите електронна винетка - на интернет страницата на АПИ или чрез национален доставчик на услуги.

„Това не е в съответствие с концепцията и излишно централизира продажбата на електронни винетки и маршрутни карти в националния доставчик на услуги и води до загубата на част от горепосочените 17-23 млн. лв. годишно“, пишат от ПП-ДБ.

Законопроектът също така ограничава рекламата на интернет страници, които предлагат посредничество при закупуване на електронна винетка. Ограничението няма да важи за мобилни приложения.

ПП-ДБ предлагат да се създаде отделен регистър за търговци, продаващи електронни винетки и маршрутни карти, което да ги отдели от т.нар. национални доставчици на услуги.

АПИ ще бъде задължена да предоставя програми на юридически лица, за да могат те да автоматизират закупуването на винетки за своите автопаркове.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини