От х:

Днес в x:

Двама на прокурор за наемане на непълнолетни

От Гимназията по туризъм излизат кадри, но трябва да са навършили 18 г. или да имат разрешително за работа

Двама работодатели са дадени на прокуратурата за наемане на лица под 18 г. Това съобщи изпълняващият длъжността директор на Инспекцията по труда в Хасково Кирилка Кирилова.

Допускането на лица на работа от 16 до 18 г. е незаконосъобразно и се смята се за престъпление, в такива случаи Инспекцията по труда трябва да изпрати сигнал до прокуратурата.

Проверки в тази насока ще се извършват масово, предвид престоящия летен сезон, когато работодателите в немалко случаи наемат непълнолетни бармани, сервитьори, продавач-консултанти и рядко за производството.

За да се даде разрешение за приемане на работа е необходимо работодателят да подаде заявление до Инспекцията с комплект от документи. Необходимо е медицинско, декларация от родителите, че са уведомени за рисковете, при които ще работи детето и предприетите мерки за отстраняването им. Също така трябва документация, доказваща оценяването на риска за това работно място и редица други. Едва след преценка Инспекцията може да издаде такова разрешение. За тях работното време обаче трябва да е до 35 часа седмично и не повече от 7 часа на ден. Забранено е да полагат нощен (от 20 до 6 часа) и извънреден труд.

За миналата година Инспекцията е издала 26 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица. Тази година са само 3, но сезонът тепърва започва, предстои интересът от страна на работодателите да се увеличи.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини