От х:

Днес в x:

РИО дават безплатен китап за доморасли майстори

Шефката на РИО Мариела Златева оповести новата възможност

Министерство на образованието и науката дава възможност на безработни, отпаднали от образователната система, работещи, емигранти, които искат да легализират уменията си в различни области, да получат държавно признати документи за част от професия и професия със степен на професионална квалификация. Новата опция бе обяснена от началникът на РИО – Хасково Мариела Златева на презентация на национален проект „Нова възможност за моето бъдеще“, който днес се обсъждаше в Хасково. Най-важното е, че това валидиране на уменията става безплатно. Поне 1000 души могат да се възползват, натърти ръководителят на проекта Елиана Димитрова от МОН. Този проект дава нова възможност за реализация на пазара на труда, подчерта тя.


В Хасковска област валидирането се прилага в 4 професионални гимназии: ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви” – гр. Хасково, ПГЛП „Райна Княгиня” – гр. Хасково, ПГХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров” – гр. Димитровград и ПГССИ „Христо Ботев” –гр. Свиленград. Вече над 200 души са включени в начално консултиране. Кандидатите могат да избират из между 24 професии, за които обучават тези училища.


Всеки, който иска да му се признаят определени знания, умения и компетенции, за които няма документ, може да се обърне към професионалните гимназии, социалните партньори, синдикатите и бюрата по труда.
Информация за възможностите може да се получи на телефон 070013773 на цената на един градски разговор. Валидирането е опция освен за граждани и за фирми. Така, предприятията могат да оборудват майсторите си с надлежния диплом за необходимата квалификация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини