От х:

Днес в x:

Узунджово победи фашизма ден по-рано

Жители на хасковското село Узунджово отбелязаха с един ден аванс 69 г. от победата над фашизма и Деня на Европа – 9 май. С полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите стотина узунджовци в Балканските войни бе почетен и Деня на българската армия – 6 май.

От хасковското село има и стотина участници във Втората световна война (1939-1945). Днес само един от тях е останал жив – Теньо Тенев. 97-годишният ветеран обаче не успя да присъства на честването. За радост и щастие на узунджовци всички участници се завръщат живи от фронта, има само неколцина ранени. Поради старост останалите са починали, а Теньо сега е най-старият узунджовец-фронтовак, припомни председателят на Дружеството на запасните офицери и сержанти Васил Димов.

На тържеството присъства и ветеранът от Втората световна война и председател на областната структура на Съюза на ветераните от войните Аврам Ниего. Пред присъстващите той каза: „Безброй са бойните успехи на нашата армия през време на многото войни, която тя е водела през вековете. Ние сме горди, че нито една светиня – българско бойно знаме не е било пленено от противника. Като участник във Втората световна война искам да ви кажа, че българският войник се държа много достойно и със своя героизъм накара света да говори, че на Балканите живее един храбър и трудолюбив народ, който заслужава уважение и почит.“

Почит към фронтоваците изрази и кметът на селото Димитър Ничев. В тържеството се включиха и няколко военнослужещи от почетния караул.

Анета Кутелова

Васил Димов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини