От х:

Днес в x:

Ориенталска кухня сплотява турци, роми, арменци и българи

Казват, че хубавото ястие няма цена и че вкусната гозба привлича на масата всеки.

Ароматите  на ориенталската кухня събраха на едно турци, роми, арменци и българи в хасковското училище „Св. св. Кирил и Методий“.

Гид в кулинарната магия на Ориента и ментор по спецификата на готвене е  Атанас Димов. Той е студент по тюркология в Софийския Университет и понастоящем учи по програма "Еразъм" в Тракийския университет в Одрин.

Като истинско гуру на храненето Димов избра да покаже пред възпитаниците от клуб „Етно кухня“ фалафели, хумус и салата Табуле.

Фалафелите са традиционно ястие за Ливан и Палестина. За кюфтенцата са необходими 3 консерви нахут, една връзка магданоз, 3 скилидки чесън, по половин чаена лъжица канела, кориандър, кимион, индийско орехче, черен пипер, карамфил, червен пипер и лют червен пипер. „Показвам вегетараински рецепти, защото аз самият съм вегетарианец“, каза Атанас Димов.

Утре в „Кирил и Методий“ ще бъде направена кулинарна изложба. В нея ще бъдат включени днешните ориенталски храни, 10 торти, къпана баница, баклава, пити и още ястия от кухнята на различни етноси. Някои от тях са приговени по домовете на учениците с помощта на техния родители. Други пък се готвят в школото, обясни ръководителят на клуб „Етно кухня“ Мария Хаджиева.

Инициативата се осъществява по проект „ШАРЕНО“ /Шанс за активно равнопоставено европейско недискиминиращо образование/. Стойността му е 75 166,08 лв. Финансовата подкрепа е е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.„На масата всички сме равни и разбраме, че не сме различни. Не се делим на роми, турци, българи и арменци", каза Хаджиева. Освен това с готвенето децата се сплотяват, допълни тя.

Анета Кутелова

Атанас Димов
Мария Хаджиева опитва соса за фалафелите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини